
5,69
Siliconenkit is DE kit die je gebruikt bij situaties waarbij een goede afdichting nodig is en niet overgeschilderd hoeft te worden. Op deze pagina lees je over:
Siliconenkit is een een afdichtingskit op basis van (je had het misschien al geraden) siliconen. Een siliconenkit kenmerkt zich door een goede water- en schimmelbestendigheid. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat het veel gebruikt wordt in de badkamer en in de keuken. Dit betekent trouwens niet dat het uitsluitend geschikt is voor deze ruimtes. Een siliconenkit is prima te gebruiken bij je gevel, kozijn, plinten of ander denkbare bouwconstructies. Maar voordat je siliconenkit gaat gebruiken in deze omgevingen moet je jezelf de vraag stellen: 'Wil ik de kit nu of in de toekomst overschilderen?' Een ander belangrijk kenmerk van een siliconenkit is namelijk dat het niet overschilderbaar is. Nu niet en in de toekomst niet. Dit brengt het voordeel met zich mee dat het leverbaar is in super veel kleuren. Een siliconenkit kan geproduceerd worden in eigenlijk alle kleuren van de regenboog en de bijbehorende tinten. Ook matte tinten, structuur kleuren, RAL, NCS en Sikkens kleuren zijn mogelijk. Wil je dus bijvoorbeeld je plinten kitten met een specifieke kleur? Dan kan dit dus heel goed met een siliconenkit.
Dit zijn dus algemene eigenschappen, maar hoe kies je nou de juiste kit uit al deze kitten....?
Door de bomen het bos niet meer zien... We horen het vaak als mensen in de categorie siliconenkit kijken. Dit is ook niet zo gek. Want welke kies je? In principe zijn al deze kitten dus geschikt voor de badkamer, je keuken, voor zowel binnen als buiten gebruik en vaak voor de gevel en vloer. Toch zijn er kleine individuele verschillen die het verschil kunnen maken. We gaan verder op deze pagina gedetaileerd kijken naar verschillende toepassingen, maar voor nu willen we je graag helpen door weer te geven wat het verschil tussen een paar populaire kitten:
Bij het gebruik van siliconenkit raden wij aan je echt aan de aanbevolen voorbehandeling van de ondergrond(en) te houden. Belangrijk is dat de ondergrond waar je hechting op wilt krijgen schoon, vet- en stofvrij en draagkrachtig is. De ondergrond kun je vuil- en stofvrij maken door middel van een handstoffer. De ondergrond dient daarna helemaal schoon gemaakt te worden met een cleaner. Wij raden aan om de kit en cleaner van hetzelfde merk te gebruiken. Bij Siliconenkit van Den Braven (Zwaluw) raden wij aan de Zwaluw Cleaner te gebruiken en siliconen van Otto Chemie (Ottoseal) de Otto Cleaner T.
Een primer kan erg belangrijk zijn voor een goede hechting van de kit op de ondergrond. De primer zorgt voor een laagje boven op de ondergrond waar je de kit op wilt laten hechten. Maar wanneer gebruik je een primer? Je kunt veelal de regel aanhouden dat op poreuze/open/zuigende ondergronden zoals beton, steen en hout een primer nodig is. Op niet-poreuze ondergronden zoals staal, kunststof, glas en keramiek heb je meestal geen primer nodig. Toch kan het zijn dat je op niet-poreuze ondergronden een primer nodig hebt. Voor meer informatie over het gebruik van een (hecht)primer, lees dan de blog ‘welke primer heb ik nodig?’ of bekijk de specificaties bij het product.
Voor vrijwel iedere situatie in de badkamer waar je wilt afdichten of afwerken wordt siliconenkit aangeraden. Siliconenkit is super goed water-, schimmel- en verouderingsbestendig. Siliconenkit, wat ook wel sanitairkit wordt genoemd, heeft een goede hechting op de meeste ondergronden in een badkamer en is makkelijk verwerkbaar. De siliconenkit die je het beste kunt gebruiken in de badkamer zijn de Ottoseal sanitairsiliconen. De Ottoseal siliconen zijn beschikbaar in 80+ verschillende kleuren, waaronder glanzende, matte en structuur kleuren en daardoor voor vrijwel iedere klus in de badkamer geschikt. Je hebt verschillende soorten siliconenkit voor in de badkamer. Je hebt natuursteen siliconenkit die geschikt is bij natuursteen situaties, dit omdat deze geen vlekvorming veroorzaakt op de natuursteen. Ook heb je een azijnzuurhoudende siliconenkit zoals de Ottoseal S100. Deze staat bekend om zijn unieke kleuren en kleurechtheid, maar heeft een onaangename geur tijdens uitharding.
De badkamer kitten kan spannend zijn. Wil je weten wat wij vinden dat de beste manier is? Lees dan onze blog 'De badkamer kitten. Hoe doe je dat?'. Hier vind je trouwens ook een handige video met handige tips!
Voor het kitten van situaties waarin natuursteen zoals marmer, zandsteen, kwartsiet, graniet maar ook samengestelde stenen zoals composiet heb je speciale natuursteen siliconenkit. De kit die voor natuursteen geschikt is, zal er voor zorgen dat er geen verontreiniging van de randzones, oftewel vlekken op de natuursteen voorkomt. Naast dit heeft de kit natuurlijk een goede hechting op de natuursteen en is die uv-bestendig. Dat zorgt er voor dat je het ook buiten kunt toepassen bij bijvoorbeeld het kitwerk van je buiten terras. Let wel op, natuursteen kit is altijd zuurvrij! Maar zuurvrije kit is niet per definitie een natuursteen kit. Een aanrader in onze natuursteen siliconenkit categorie is de Ottoseal S70. De S70 is te krijgen in 45 kleuren, waaronder glanzende, matte en structuur kleuren!
Wil je leren hoe je een natuursteen aanrechtblad afkit? Lees dan onze blog: 'Hoe kit ik een (natuursteen) aanrechtblad af?' Deze komt trouwens met handige how-to video.
Voor het kitten van een aquarium of terrarium is er speciale aquarium siliconenkit. De kit die hier het beste geschikt voor is, is azijnzuurhoudende (tijdens verwerking stinkende kit). Na uitharding is deze geur volledig verdwenen en is volstrekt onschadelijk voor je vissen en andere levende organismen in je aquarium of terrarium. Zuurvrije siliconenkit is niet geschikt voor in een aquarium! In zuurvrije siliconenkit zit fungicide die schimmelwering tegen gaan. Deze fungicide zijn schadelijk voor dieren en maken zuurvrije siliconenkitten giftig voor vissen en andere dieren. De aquarium siliconenkit is verkrijgbaar in transparant en zwart en geschikt voor het lijmen en afdichten van aquaria, terraria en vitrinebouw.
Voor situaties waarbij het nodig is om tegen hoge temperaturen te kunnen is er hittebestendige siliconenkit. Deze kitten zullen de afdichtende eigenschappen behouden onder hogere temperaturen. Voorbeelden waarin deze hittebestendige kit gebruikt kan worden:
De hittebestendigheid verschilt tussen maximaal 180, 285, 300 en 1200 graden Celsius. De Ottoseal S70, S100 en de Soudal Silirub color zijn hittebestendig tot 180 graden en te verkrijgen in meer dan 60 glanzende, matte, structuur en RAL kleuren. De Zwaluw Gasket Sealant en Seal-it 211 Silicon HT zijn hittebestendig tot 300 graden. Dan heb je nog de Zwaluw Fire Sealant die hittebestendig is tot 1200 graden Celsius. Houd er rekening mee dat de Zwaluw Fire Sealant een hittebestendige pasta is die uithardt tot een niet elastische afdichting. Let op, hittebestendige kit is GEEN brandwerende kit.
Voordat je opnieuw gaat kitten is het belangrijk om de oude kit goed te verwijderen. Als je dat niet doet zal je een mindere hechting krijgen, kan er schimmelvorming komen en kun je weer opnieuw gaan kitten. Wat heb je nodig voor het verwijderen van je siliconenkit:
Verwijder je siliconenkit in 4 stappen.
Maar een filmpje zegt soms meer dan duizend woorden. Klik hier om de video over het verwijderen van siliconenkit te bekijken.
Wij raden aan de volgende stappen te volgen voor een goede, duurzame en waterdichte kitvoeg.
Siliconenkit is er in alle kleuren van de regenboog. Siliconenkit is er in glanzende, matte, structuur, RAL, NCS en Sikkens kleuren. Er zijn niet alleen heel veel kleuren, we hebben er ook super veel gewoon op voorraad. We hebben meer dan 10 verschillende kleuren in wel honderden verschillende tinten. Opzoek naar een andere (RAL) kleur? Bekijk dan de Soudal Silirub Color of Zwaluw Silicone Colors. Deze siliconenkit is er standaard in meer dan 30 RAL kleuren.
Mocht je kleur daar niet tussen staan, bekijk dan onze siliconenkitten die wij in iedere gewenste RAL, NCS of Sikkens kleur kunnen maken. Als je twijfelt over welke kleur het beste bij je situatie past? Dan kun je een kleurenkaart gebruiken.
Om schimmelvorming te voorkomen bij siliconenkit is het belangrijk om de kit op de juiste manier aan te brengen. Daarnaast is het belangrijk om de voegen goed te onderhouden en te reinigen. Aanbevolen is om de kitvoeg gedurende de tijd dat de vochtige ruimte niet wordt gebruikt schoon en droog te houden. Het beste is om na gebruik van de douche of badkuip de voeg af te spoelen met water en daarna droog te maken. Preventief moet er ook gezorgd worden voor een goede ventilatie in de ruimtes.
Ja, brandwerende siliconenkit bestaat. Door het gebruiken van brandwerende siliconenkit kan je de brandwerendheid van de constructie verhogen. Deze siliconen kit is speciaal ontwikkeld om aansluitvoegen of bewegingsvoegen brandwerend af te dichten. Dat zorgt ervoor dat vuur, giftige dampen en ook rook zich niet kan verspreiden. Net als vrijwel alle 'standaard' siliconenkitten hechten de brandwerende varianten ook prima op steen, staal en hout. Het voordeel van brandwerende siliconen is dat door de elastischiteit het beweging kan opvangen en daardoor geschikt is voor bewegingsvoegen. Naast dit voordeel zijn onze brandwerende siliconenkitten ook UV, water en weersbestendig en daardoor ook buiten toepasbaar. Het verschil tussen de kitten zit hem in de duur dat de kit brandwerend is met de daarbij horende certificaten. We bieden silicones aan met een brandwerendheid van 4 of 5 uur. Alle brandwerende siliconen zijn voorzien van verschillende certificaten die per product op de productpagina te vinden zijn. Ohja, brandwerende siliconenkit kun je niet overschilderen! Wil je nou een brandwerende kit hebben die wel overschilderbaar is, bekijk dan onze brandwerende acrylaatkit of onze gehele selectie brandwerende kit.
Bekijk het overzicht met Siliconenkit in kleur: