• Voor 21:00 uur besteld morgen in huis
 • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-
 • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
 • PostNL afhaalpunt: kies zelf wanneer je afhaalt
 • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-

Chemisch anker

Alleen de beste chemische ankers

Chemische Ankers | Professionele merken | Kitcentrum.nl

Er zijn bouwklussen waarbij een hightack en zélfs duct tape niet voldoende zijn. Hiervoor is een chemisch anker de oplossing. Een Chemisch anker wordt gebruikt wanneer je gaat boren en sprake is van grote trek- en schuifkrachten. Je zorgt ervoor dat de bout als het ware één wordt met de ondergrond. Chemische ankers worden gebruikt voor bijvoorbeeld vangrails, trapleuningen, veiligheidsdeuren, TV-schermen, rekken en beugels, balustrades, hangtoiletten en kluizen.Chemische Ankers | Professionele merken | Kitcentrum.nl

In deze tekst worden de volgende onderwerpen behandeld:

Chemische ankers kopen

Wij hebben alleen de beste chemische ankers. Deze worden stuk voor stuk gebruikt door de professional. Maar deze producten zijn helemaal niet alleen voor de professional. Ook minder ervaren klussers kunnen chemische ankers op kitcentrum.nl kopen. Lees hier wat je precies nodig hebt voor het gebruikt van chemische ankers en hoe je deze het best kan gebruiken. Chemisch anker zijn geschikt voor bijvoorbeeld baksteen of gasbeton.

Chemisch anker aanbrengen

Voor het aanbrengen van chemisch anker heb je verschillende producten nodig.

 • Een draadeind of ankerstang
 • De beste chemische ankers
 • De juiste boor voor het boren
 • Een uitblaaspomp en borstel. Deze heb je nodig om het boorgat schoon te maken 
 • Een eventuele zeefhuls

Je kan het chemische anker aanbrengen volgens de volgende stappen 

 1. Boor een gat in de ondergrond
 2. Maak het boorgat schoon. Gebruik als eerst de borstel door het boorgat om de grootste gedeelte stof er uit te halen. Vervolgens kan je met de uitblaaspomp het stof er over blazen. Je wilt de pomp als laatste gebruiken. Als je deze direct gebruikt dan... nouja, dat merk je dan wel...
 3. Draai de mengtuit op het chemisch anker. Spuit vervolgens ongeveer 10 centimer uit.  Het chemisch anker moet namelijk 1:1 gemengd worden en de eerste centimeters zijn vaak slecht gemengd. 
 4. Steek de mengtuit tot aan de bodem in het gat. Vervolgens vul je het gat tot het voor ongeveer 75% gevuld is met het chemische anker. 
 5. Draai de bout vervolgens in een draaiende beweging in het gat. Je zult zien dat je chemische anker nu overloopt. Dit kan je nadat je de bout hebt aangebracht verwijderen.

Soorten chemische ankers

Er zijn 3 soorten chemische ankers: epoxy, vinylester en polyester. 

Epoxy basis
Dit is gelijk de sterkste van de drie. Deze conclusie kan je trekken doordat deze chemische ankers het meest geschikt zijn voor zware belastingen. Bovendien is het goed bestand tegen chemische invloeden. Een op epoxy gebaseerd chemisch anker hard het minst snel uit en is relatief het duurst. De chemische ankers op epoxy basis zijn:

Vinylester basis
Dit chemisch anker zit tussen epoxy en polyester in. Het is geschikt voor (middel)zware verankeringen en wordt met name gebruikt in beton- en metselwerk. Het is sneluithardend en heeft kan prima tegen chemische vloeistoffen mits het in de pH base valt. Liever niet te gbruiken in een zure omgeving. De chemische ankers op vinylester basis zijn:

Polyester basis
Een chemisch anker op basis van polyester gebruik je vooral bij lichte- totmiddelzware verankeringen. Het grote voordeel is dat het snel uithard. Deze chemische anker heeft geen hoge chemische bestendigheid. Wil je graag een chemisch anker op polyester basis? De chemische ankers op polyester basis zijn:

Voordelen Chemisch anker

Chemische verankering zorgt voor flexibiliteit op de werf om de beveiligingssterkte te veranderen aan de belasting vereisten van de toepassing. De hoeveelheid van de belasting kan makkelijk worden verhoogd door de boordiameter of doordiepte te vergroten.

Chemisch anker zet niet uit bij het uitharden en daardoor onstaat er geen spanning op de ondergrond rond het boorgat, ook omdat de belasting wordt uitgeoefend op het volledige oppervlak van het boorgat en dit allemaal zorgt voor een extra sterke beveiliging. Om al deze redenen kan je ook bevestigingen dicht bij betonnen randen plaatsen zonder dat het beton scheurt, ook zijn bevestigingen in zachtere materialen op die manier haalbaar.

Wanneer je chemisch anker toevoegt vult het hele boorgat met pasta en hierdoor heb je gegarandeerd een luchtdichte en waterdichte bevestiging, hierdoor wordt elk risico op corrosie en verzwakking van de bevestiging vermeden. Onvolmaakte of te grote boorgaten worden makkelijk door de chemisch anker pasta opgevangen.

Droogtijd chemisch anker

Een chemisch anker hardt uit omdat tijdens het mengen van de 2 componenten een chemische reactie ontstaat. De snelheid van de chemische reactie wordt beïnvloed door de temperatuur van de ondergrond, de omgeving en natuur het chemisch anker zelf. Hoe kouder het is des te trager het chemisch anker uithardt, de uithardingstijd wordt ook bepaald door het type hars.

Polyester gebaseerde chemisch ankers en vinylesterhars gebaseerde chemisch ankers harden veel sneller uit dan epoxy gebaseerde chemisch ankers. De uithardingstijd van je chemisch anker kan je altijd vinden in het technische fiche van Soudal Chemisch Anker. en je kan het ook vinden op het label van de koker.