Lijmresten Verwijderen? Geen probleem met deze tips en tricks!

Wil jij de lijm of lijmresten verwijderen en lukt het niet om de lijm volledig te verwijderen? Gelukkig zijn er een aantal handige tips om dit wel voor elkaar te krijgen. Verder op deze pagina gaan we in op specifieke situaties en het verwijderen van lijmresten daarin. Er zijn een aantal producten die het verwijderen van lijmresten een stuk makkelijker voor je maken..Lijmresten verwijderen? Zo doe je dat simpel en snel!

Op deze pagina:


Verwijderen van uitgeharde kit- en lijmresten

Je hebt de kit of lijm zoveel mogelijk weggesneden of weggehaald en er blijven resten van de kit of lijm achter. Nu is het zaak om de resten helemaal te verwijderen. Als je graag wilt weten hoe je kit zoals siliconenkit, acrylaatkit of beglazingskit kunt verwijderen, ga dan naar de pagina 'Kit verwijderen'. In dit artikel gaan we verder met het verwijderen van andere kit- en lijmresten. 

Voor het verwijderen van de resten van kit of lijm raden is het handig om de Remove ALL te gebruiken. Dit is een gebruiksvriendelijke reiniger op basis van acetal. Deze reiniger dringt door de vervuiling heen en verbreekt hierdoor de hechting op de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat de kit- en lijmresten daarna makkelijk zijn te verwijderen met krabbertje.

remove-all-05.jpg

Gebruiksaanwijzing:

 1. Snij de kit- en lijmresten zoveel mogelijk weg
 2. Verwijder stof en vuil
 3. Breng voldoende Remove All aan en laat het inwerken
 4. Verwijder de losse kit- en lijmresten met een krabbertje 
 5. Herhaal indien de resten nog niet zijn verdwenen.
 6. Spoel de Remove All goed weg!

LET OP: Test de ondergrond op bestendigheid. Extra voorzichtigheid is geboden op:

 • gelakte en geverfde oppervlakken 
 • poedercoatings 
 • laminaat, fineer en andere gelijmde toplagen 
 • geprinte en bedrukte oppervlakken

Dit losweekmiddel is geen afbijtmiddel en heeft daardoor voor sommige toepassingen meer tijd nodig.

Lijm van stickers verwijderen

Heb je last van hardnekkige lijm van stickers dat maar niet los laat? Breng dan wat WD-40 Multispray aan op de lijm en laat het een aantal seconde intrekken. Verwijder daarna gemakkelijk de lijm die inmiddels heeft los gelaten van de ondergrond. Let wel op dat je dit bij ondergronden doet die hiertegen bestand zijn. Denk daarbij aan ondergronden zoals: geverfd hout, kunststof, metaal, kozijnen of pakkingen. Wanneer er ondergronden zijn die niet goed bestand zijn tegen WD-40, spuit dan WD-40 op een doek en wrijf daarna over de lijmresten heen. Blijf dit herhalen tot alle resten zijn verdwenen.

LET OP! Wil je lijmresten van ongeverfd hout verwijderen? Dan is het slim om enkel een natte doek te gebruiken. Ook is het handig om een föhn te gebruiken. Je kunt de lijmresten met de föhn verwarmen en de lijm verzachten waardoor de resten makkelijker te verwijderen zijn.


Lijmresten trap verwijderen

Zodra jij de trap wilt renoveren is de kans groot dat er lijmresten zijn die je achter zijn gebleven en die je wilt verwijderen. Hier lees je hoe je de deze lijmresten van de trap kunt verwijderen.

Om te weten hoe je de lijmresten het beste kunt verwijderen is het belangrijk om te weten met welke lijmresten je te maken hebt. Zeer aannemlijk is het dat één van de volgende drie lijmen bij jou op de trap zit:

Lijmkit: Eerder werd er veel lijmkit gebruikt om de vloerbedekking vast te lijmen. Zit de vloerbedekking al lang in het huis? Dan is de kans zeer aanwezig dat dit is vastgelijmd met een lijmkit. Dit is geen makkelijke lijm om te verwijderen. Hoe pak je dit aan? Uitgeharde lijmkit zal echt mechanisch verwijderd moeten worden.

 1. Gebruik gereedschap zoals een verfkrabber, plamuurmes, afsteekmes of schuurmachine.
 2. Let wel op dat je geen schade toebrengt aan de trap!

Waterbasis lijm: Sindskort is het verplicht om een vloerbedekking vast te lijmen met waterbasis lijm. Waterbasis lijm de makkelijkste lijm om te verwijderen. Dit komt omdat lijm op waterbasis op lost met heet water.

 1. Zorg dat er geen water in je trapkast kan komen door de kieren of te dekken.
 2. Maak een emmer sop met heet water en een beetje afwasmiddel.
 3. Maak een doek goed nat door deze in de emmer te doen. Smeer vervolgens de lijmresten in met de mix van heet water en afwasmiddel. Maar let wel op dat je het niet té nat maakt.
 4. Gebruik plastic (houdbaarheidsplastic) om de trap af te dekken. Laat het  vervolgens een aantal uren intrekken. Als het kan het liefste een hele dag. 
 5. Gebruik een plamuurmes om de lijmresten te verwijderen.

Oplosbasis lijm: Eerder werd de vloerbedekking ook wel gelijmd met oplosbasis lijm. Dit is een lastig te verwijderen lijm. Je kunt dit op verschillende manier verlijmen.

 1. Als je geen gebruik wilt maken van chemische middelen, dan is schuren echt de enige oplossing. Maak dan wel gebruik van een schuurmachine en bespaar je zelf het vele en zware werk. Let ook hier weer op dat je niet de trap stuk maakt.
 2. Gebruik chemische middelen zoals een vloerlijmverwijderaar. LET WEL OP! Gebruik dan altijd handschoenen en adembescherming

Sticker- en lijmresten verwijderen van (auto) ruiten

Wie kent het niet, stickers of lijmresten op je (auto) ruit die je er niet af krijgt. Om het voor je makkelijk te maken hebben we hieronder een manier beschreven waarop jij zonder enkele moeite de sticker of lijmresten van je ruit af gaat krijgen. 

 1. Begin met het verwarmen van de sticker of lijmresten met föhn,
 2. Gebruik een glaskrabber om de sticker- en lijmresten te verwijderen
 3. Reinig als laatste stap de ruit met een glascleaner

DE nummer 1 lijmverwijderaar

Voor ons is de Tec7 Remove ALL DE nummer 1 lijmverwijderaar.

De Tec7 Remove ALL is een reiniger voor hardnekkige chemische vervuilingen. De reiniger is gemaakt op acetal basis wat doordringt door de vervuiling en verbreekt de hechting met de ondergrond. Dit zorgt ervoor dat dat bijvoorbeeld de resten van Purschuim of lijm makkelijk verwijderd kunnen worden. De Remove ALL is milieuvriendelijk en super makkelijk in gebruik.

Wanneer gebruik je de Tec7 Remove ALL?

De Remove All kan gebruikt worden om brandveilig zeer moeilijke oppervlaktevervuilingen te verwijderen zoals:

 • Uitgeharde kit- en lijmresten.
 • Oude verf- en laklagen.
 • Resten van PU-schuim.
 • Roetaanslag.
 • Graffiti verwijderen.

Kenmerken

 • Transparante kleur
 • Milieuvriendelijk
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Op Acetal oplosmiddelbasis

Hoe gebruik je deze lijmverwijderaar
Na het verwijderen van de vervuiling steeds overvloedig naspoelen met zuiver water. Weinig tot geen resultaat op pure siliconen en zeer oude, dikke laklagen. 

 1. Snij zo veel mogelijk vervuiling weg (PUR-schuim, kit,...) 
 2. Schuur de verftoplaag, ook van graffiti, indien mogelijk. Dit versnelt het doordringen. 
 3. Verwijder stof en vuil. 
 4. Breng voldoende Remove All aan en laat inwerken naargelang de toepassing. 
 5. Verwijder de losgeweekte vervuiling. 
 6. Herhaal indien nodig. 
 7. Altijd goed naspoelen met zuiver water.

Terug naar overzicht