Glas kitten? Zo doe je dat!

Ramen afkitten als een pro met de Soudal Glass & Paint

Ramen afkitten | 5 makkelijke stappen | kitcentrum.nl

Nieuwe ramen kitten of gewoon je glaskit vervangen? Moet ook gebeuren... Het verbetert namelijk de isolatie van je woning en het is ook nog een echte eyecatcher! Maar hoe doe je dit nou goed? Dat lees je in dit stappenplan.

Benodigdheden voor het kitten van glas


Tip vooraf: Het controleren van de voegbreedte 
Het is handig om vooraf de voegbreedte te controleren. Deze breedte is bij glas altijd 4 mm en de diepte minimaal 6 mm. Een glaszetter zal dit vaak goed doen. Soms kan er door een te kleine sponning ook nog wel eens gekozen worden voor een beglazingsbandje van 3mm dik. Volgens de NPR3577 norm is dit niet juist. Als je kit gaat vervangen of zelf het glas zet raden we aan hier rekening mee te houden.

Stap 1. Het voorbereiden van de voeg

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het goed voorbehandelen van de voeg, het kiezen van een geschikte kit én het gebruiken van het juiste gereedschap dragen bij aan een mooi resultaat! Wij vertellen je daarom precies welke producten je nodig hebt.

Eventueel: het verwijderen van de kit
Als je de oude kit gaat vervangen is het juist verwijderen super belangrijk. Oude kit kan er voor zorgen dat de nieuwe kit slecht hecht of makkelijk loslaat. Gebruik een scherp afbreekmes om de oude kit weg te snijden. Snijd de kit in vanaf de 'glaskant' en doe dit zo dicht mogelijk tegen het glas aan. Benieuwd hoe je dit het beste kan doen? Bekijk dan onze blog + instructievideo 'Kit verwijderen'

Het reinigen van de voeg
Reinig de voeg grondig met de Surface Cleaner van Soudal
Breng deze cleaner aan op een pluisvrije doek en reinig de voeg grondig. Kit hecht namelijk het beste op een droge, vet- en vuilvrije ondergrond.

Tip: Houd rekening met het weer. Kit hecht het beste op een droge ondergrond. Ook voor jou is droog weer een stuk prettiger.

Stap 2. Het voorbereiden van de kitspuit

De kitkoker voorbereiden is vrij gemakkelijk, maar we geven je graag een tip hoe je dit makkelijk en veilig doet. We raden aan gebruik te maken van een kokermes (ook wel tuitensnijder genoemd). Dit mes zorgt ervoor dat je niet in je vingers kan snijden. Draai de koker open en zet vervolgens de tuit er op. Snijd hierna de tuit af op de breedte van de voeg. Je kan de tuitbreedte controleren door de tuit over de voeg te halen. Kijk of de opening van de tuit de hele voeg bedekt.

Zoek je nog een kitspuit? We hebben een heleboel professionele kitspuiten op voorraad. 

Stap 3. De kit aanbrengen 

Zoek je nog een goede glaskit? Kies dan voor de Soudal Glaskit Glass and Paint. Deze is verkrijgbaar in 7 kleuren waaronder RAL kleuren. Wanneer nodig kun je deze glaskit ook nog overschilderen! 

Oké, laten we de ramen gaan kitten! Houdt de kitspuit recht op de voeg. Hierdoor druk je de kit in de voeg en leg je het er niet op. Zorg dat de voeg goed gevuld wordt. Je wilt geen onderbrekingen. Deze kunnen makkelijk loslaten en voor problemen zorgen. 

Het aanbrengen van beglazingskit kan je net even anders doen dan andere kitten. Je kan namelijk van je vandaan werken. Dit kan je het beste voor je zien in de instructievideo. Doordat je voor je uit kit, breng je precies de juiste hoeveelheid kit aan en wordt het gelijk deels afgewerkt. Je verspilt zo een minimale hoeveelheid kit. Kit het gehele raam rondom voordat je naar stap 5 gaat. 

Stap 4. Het afstrijken van de kit 

Een spannende stap voor de onervaren kitter: het afstrijken van de kit. Met de juiste producten gaat het zeker lukken!

Spray als eerst de afwerkzeep van Soudal over de voeg. Hiermee voorkom je dat de kit hecht op plaatsen waar je het niet wilt zoals het kitgereedschap, je handen en de omliggende ondergronden. Wees niet zuinig en spuit spuit flink wat afwerkzeep over de kitvoeg. Gebruik vervolgens een afwerktool om de kit af te steken. Een afwerktool zorgt voor een strakke voeg en voorkomt dat je een holle voeg krijgt. Het is belangrijk dat het kitgereedschap óók goed nat is van de afwerkzeep. Steek de kit rustig af. Gebruik je handen om het overtollige kit van de afwerktool te halen. Rol deze tot balletjes en gooi het vervolgens weg. 

Bij het afkitten van ramen krijg je soms een erg dun kitvoegje. Wil je weten hoe je de beste tool uitkiest? Dat lees je in onze blog 'kit afstrijken'. 


Een extra verftip!
Wil je de deur of kozijn verfen? Wacht totdat de kit helemaal uitgehard is. Spoel binnen 1-24 uur na het aanbrengen van de kit het raam af. Zo verwijder je eventueel resten afwerkzeep én voorkom je lekstrepen. Nog opzoek naar professionele kwasten?

En klaar is kit! 💚

Terug naar overzicht