• Voor 23:59 uur besteld morgen in huis
 • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-
 • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
 • PostNL afhaalpunt: kies zelf wanneer je afhaalt
 • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-

Epoxylijm

Twee componenten lijmen voor snelle uitharding

2 Componenten lijm bestellen?| Morgen in huis! | Kitcentrum

In deze categorie vind je de meest verkochte en gangbare 2 componenten lijmen.  Je gaat alles lezen over: 2 Componenten lijm bestellen?| Morgen in huis! | Kitcentrum

 • De eigenschappen van een 2 componenten lijm
 • De juiste verhoudingen en het mengen
 • Hoe je de lijm het beste voorbereid 
 • Wanneer je nou precies kiest voor een 2k lijm
 • Welke kitspuit het beste geschikt is

De eigenschappen van een 2 componenten lijm

Laten we beginnen bij de basis. Een twee componenten lijm is dus een lijm waarbij 2 componenten met elkaar gemengd moeten worden. Zodra deze met elkaar mengen ontstaat er een chemische reactie. Deze chemische reactie zorgt ervoor dat de lijm uithard. Het voordeel van deze uitharding is dat er geen lucht(vochtigheid) nodig is.

Deze lijmen zijn/hebben over het algemeen (uiteraard afhankelijk van de lijm): 

 • Snel uithardend
 • UV- en weerbestendig
 • Een goede chemische bestendigheid
 • Overschilderbaar
 • Geschikt voor binnen en buiten gebruik

De juiste verhoudingen en het mengen 

Het is niet zo dat je deze twee componenten op elkaar smeert of naast elkaar legt tijdens het verlijmen. Zoals verteld moeten ze gemengd worden voor een chemische reactie. Hierin zijn twee dingen belangrijk. De juiste component verhoudingen en het goed mengen. De juiste verhouding van de component is afhankelijk van de lijm. Bijvoorbeeld: heb je 100ml van component A, dan heb je ook 100ml van component B nodig hebt. Dan blijft het goed mengen over. De lijm in dit vooreeld wordt 1:1 gemengd. Maar je wilt dus ook dat iedere 1ml van component A mengt met iedere 1ml component van component B. Dit moet nauwkeurig gebeuren.

Het goede nieuws? Je hoeft dit niet zelf te doen. De twee componenten zitten in de juiste verhoudingen gescheiden in een koker. Soms in één koker en soms in twee. Het kan zijn dat je hierom een andere kitspuit nodig hebt, maar hier zo meer over. Voor het goed mengen van de componenten heb je een speciale 2-comonenten tuit. Deze tuiten zijn vaak lang en zijn te herkennen aan het zigzaggende profiel in de tuit. Dit profiel lijkt vaak op een trap. Hier bewegen de componenten doorheen. Zodra de 2K lijm uit de tuit komt is het dan goed gemengd. 

De 2 componentenlijm voorbereiden 

De juiste verhoudingen en het goed mengen zijn dus belangrijk. Het juist voorbereiden van de lijm verdient alleen een apart stukje. De componenten zitten in de juiste verhoudingen in de verpakkingen en de koker doet het werk. MAAR! Super belangrijk dat jij zelf een paar stappen neemt. Anders kan het zijn dat je niet gaat verlijmen met de juiste verhoudingen. 

Bereid de 2k lijm voor aan de hand van de volgende stappen: 

 1. Open de koker en plaats de koker in de kitspuit. Verspuit vervolgens zonder tuit een druppeltje kit. In het begin kan er namelijk iets meer zuurstof/minder kit in 1 van de kokers zitten. De componenten gaan er dan niet in de juiste verhoudingen uitkomen. Door een druppeltje te verspuiten zitten de componenten vacuüm en mooi in het begin van de kokers.
 2. Draai de tuit er op. 
 3. Vervolgens verspuit je de lijm rustig. Het kan zijn dat de lijm alleen in het begin niet helemaal goed mengt in de tuit. Daarom raden we aan de eerste 10cm te verspuiten op een stukje karton.

Deze stappen kunnen iets verschillen per lijm. We raden je aan de technische data van het product door te lezen. Hierin vertelt de fabrikant hoe je die specifieke lijm voorbereid. 

Wanneer kies je voor een twee componenten lijm? 

Zoals verteld hard deze lijm uit door een chemische reactie. Dit kan een goede reden zijn om voor deze lijm te kiezen. Dit wil namelijk zeggen dat het altijd uithard. Een 1 componenten lijm hard uit op basis van luchtvochtigheid. Dat heeft deze 2k lijm dus niet nodig. Oftewel, een 2 componenten lijm wordt veel toegepast waar weinig zuurstof beschikbaar is tijdens het uithardingsproces van de lijmkit, bijvoorbeeld bij volvlak verlijmingen. 

Het juiste kitpistool voor een 2 componenten lijm

Je kan niet iedere 2k lijm zomaar met iedere kitspuit verspuiten. Veel van deze zijn geschikt voor een normale kitspuit. Makkelijk te herkennen, want deze zitten in een 'normale' kitkoker. Toch moet hier wat nuance aan gebracht worden. Bij een 2 componenten lijm kan de opening van deze normale kitkoker namelijk aan de zijkant zitten. Hierdoor is het niet geschikt voor iedere kitspuit. Je wilt graag een kitspuit met een open einde zoals de Kitcentrum Multi Kitspuit.

Wanneer deze bestaat uit 2 kokers naast elkaar (side by side) dan heb je echt een ander type kitpistool nodig. Voor kleinere kitten zoals de metalweld of de PE/PP lijm. Raden we aan de DP 50 Profi te gebruiken. Wil je iets verlijmen met de Ottocoll P520? Dan raden we aan het 2K Dosseerapparaat te gebruiken. Deze is speciaal voor 2 k lijmen in grote kokers.  

Kwaliteit

Al deze 2k lijmen en al onze andere producten zijn van professionele kwaliteit. Ze worden gebruikt door professionals. Het is een professioneel product. We raden altijd aan het te behandelen als een professioneel product. Deze producten kunnen (indien juist toegepast) ook prima gebruikt worden door particuliere gebruikers. Graag wat tips & tricks? Effe bellen, chatten of een mailtje vinden we altijd leuk. 

Opzoek naar een 1-componenten lijm? Dat zijn eigenlijk alle andere soorten... Te vinden in onze categorie montagekit