Zelf houtrot repareren?

Doe het aan de hand van dit simpele stappenplan!

Houtrot in bijvoorbeeld kozijnen of bij trappen is een veelvoorkomend probleem. Het is belangrijk om houtrot tijdig aan te pakken om verdere schade aan het houtwerk te voorkomen. In deze blog ga je stapsgewijs leren hoe je houtrot makkelijk zélf kan repareren met behulp van een houtrotvuller! Je komt er achter dat het eigenlijk een hele simpele klus is, mits je de juiste producten en tips toepast. Lees dus gauw verder, want we gaan direct naar de eerste stap.Houtrot repareren | Simpel stappenplan | Kitcentrum.nl

 • Aan het begin van elke stap geven wij jou een overzicht met alle benodigde producten van EazyFix om jouw klus te klaren.
 • Onderaan in deze blog staat ook een instructievideo! In deze video kun je alle stappen die wij hebben beschreven even bekijken om het proces nóg beter te kennen.

Stap 1: Houtrot herkennen

Houtrot is een probleem dat veel voorkomt bij houten oppervlakken en constructies zoals kozijnen, deuren, gevels en daken. Om houtrot te kunnen herkennen, kun je letten op de volgende tekenen:

 1. Verkleuring
  Hout dat begint te verkleuren kan een teken zijn van houtrot. Het hout kan donkerder worden, soms zelfs zwart, en vochtig aanvoelen.

 2. Zachtheid
  Als het hout zacht aanvoelt of zelfs indrukt wanneer je erop drukt, kan dit duiden op houtrot. Het hout verliest zijn sterkte en stabiliteit wanneer het wordt aangetast door rot.

 3. Scheuren
  Scheuren en barsten in het houtoppervlak zijn vaak tekenen van houtrot. Het hout kan ook korrelig worden en afbrokkelen.

 4. Schimmel en zwam
  Schimmel en zwammen ontwikkelen goed in vochtige omgevingen en kunnen houtrot veroorzaken. Als je schimmel- of zwamgroei op of in de buurt van houten oppervlakken opmerkt, kan dit wijzen op houtrot.

Stap 2: Houtrot verwijderen

Benodigdheden

2.1 Verf weghalen
We beginnen met het weghalen van de verf. Dit kan gemakkelijk met een stuk schuurpapier. Door stevig over het oppervlak te wrijven, kun je de verf van het hout af krijgen. Het weghalen van de oude verflaag is erg belangrijk omdat de houtrotvuller geen goede hechting heeft op verf. 

2.2 Houtrot verwijderen
Nu gaan we het houtrot verwijderen. Dit kan gemakkelijk met een beitel in combinatie met een hamer of met een frees. Kies vooral de manier die voor jou het beste werkt. In de instructievideo zie je hoe beide methodes werken. Het is altijd belangrijk om het hout tot 2cm rondom het rotte hout te verwijderen. Zo weet je zeker dat je de houtrotvuller laat hechten op goed hout en er dus geen rot hout meer is.

Tips!💡

 1. Maak je gebruik van een frees? Gebruik dan oogbescherming.
 2. Gebruik een houtvochtmeter om er zeker van te zijn dat je al het rotte hout weg hebt gehaald

2.3 Houtvezels wegschuren
Zorg dat je met een handstoffer alle restjes hebt schoongemaakt. Wanneer je de losse deeltjes hebt weggeveegd, kun je de achtergebleven 'losse' vezels wegschuren. Dit doe je voor een optimale hechting van de EazyFix Houtrotvuller. Pak een grof stuk schuurpapier (bijvoorbeeld korrel 120) en wrijf stevig in het door jou gemaakte gat. Doe dit tot al het hout in en rondom het gat mooi vlak en egaal is.

Stap 3: Hout voorbereiden

Benodigdheden

3.1 Houtversterker mengen
We maken gebruik van een twee componenten Houtversterker. Dit klinkt misschien lastig, maar je maakt dit heel erg simpel klaar. Op de zijkant van de flesjes van de EazyFix Houtversterker staan doseerstreepjes. Pak een flesje en houd deze ondersteboven boven een mengbeker. Knijp nu in het flesje tot de vloeistof het volgende streepje heeft bereikt. Daarna doe je dit ook bij het andere flesje. Nu je beide componenten in de mengbeker hebt, kun je met behulp van een houten spatel de componenten mixen. Roer door tot er een egale gele kleur is ontstaan. 

Tips!💡

 1. Doe nitrile handschoenen aan om jouw huid te beschermen
 2. Gebruik niet meer dan 2 halve flesjes per mengsessie

3.2 Houtversterker aanbrengen
Breng de (net door jou gemengde) homogene Houtversterker met een wegwerpkwastje aan op het hout. Laat dit 25 minuten inwerken in het hout waar je straks de Houtrotvuller aan gaat brengen. Dep na deze 25 minuten de overgebleven resten af met een keukenrol of iets dergelijks. Heb je gemengde Houtversterker over? Laat dit dan uitharden in de mengbeker voordat je deze weggooit.

Aanbrengen van houtversterker


Stap 4: Houtrotvuller aanbrengen

Benodigdheden

4.1 Houtrotvuller mengen
Verspuit de EazyFix Houtrotvuller eerst met een kitspuit op het bijbehorende mengplateau. Doordat er twee componenten in één koker zitten, worden deze direct op maat verspoten. Hierna pak je een plamuurmes om de componenten te mengen. Meng door tot de pasta een egale kleur heeft. Wil je de precieze handeling zien? Kijk dan vooral naar de instructievideo.

Tip!💡

 1. Smeer de houtrotvuller dun uit over het mengplateau! Dan hardt de pasta het langzaamste uit en heb je meer tijd om het te verwerken.

4.2 Hout opvullen
We zijn aangekomen bij het aanbrengen van de houtrotvuller! Het is allereerst handig om de omliggende oppervlakken af te dekken met bijvoorbeeld maskeerpapier. Hierdoor mors je geen vulmiddel op plekken waar je het niet wil hebben en dat scheelt weer een schoonmaakklus. Mors je straks alsnog een beetje op een stuk kozijn of iets dergelijks? Dan is dat geen probleem. Dit kun je gewoon weghalen met een reinigingsdoekje.

Aanbrengen van houtrotvuller

Eerst brengen we een kleine hoeveelheid houtrotvuller aan met een aanbrandmes. Dit is een erg dun mesje waarmee je de houtrotvuller makkelijk achterin het gat kan krijgen. Zo weet je zeker dat je het hele gat goed opvult en voor een perfecte reparatie gaat! Wanneer de achterkant opgevuld is, kun je met behulp van een 'normaal' modelleermes de rest van het gat opvullen. 

Tip!💡

 1. Vul de reparatie altijd iets ruimer op! Dit maakt het makkelijker om straks de ideale vorm te bereiken tijdens het modelleren en schuren.

4.3 Modelleren
Nu je het gat goed (en ruim) hebt opgevuld, kun je met behulp van modelleermessen jouw reparatie modelleren. Houd hierbij het modelleermes haaks op de pasta en strijk strak langs alle contouren van het houtwerk. Met de houtrotvuller van EazyFix gaat dit erg makkelijk én secuur! Twijfel je alsnog of je de houtrotvuller glad genoeg kan strijken? Gebruik dan modelleerstrips als hulpmiddel. 

Om een nóg beter inzicht te krijgen in het modelleren van houtrotvullers raden we je aan om de instructievideo te bekijken. Hier kun je zien hoe het modelleren gedaan wordt.

4.4 Wachten
Als je klaar bent met modelleren en de reparatie er strak uit ziet is het tijd om te wachten tot de houtrotvuller uigehardt is. Bij de houtrotvuller van EazyFix duurt dit zo'n 4 uur. Hierdoor heb je ruim de tijd om de door jou gebruikte materialen schoon te maken! Gebruik hiervoor goede reinigingsdoekjes en houd je nitrile handschoenen hierbij aan.

Tip!💡

 1. Dek de reparatie af met het Mengplateau wanneer er een volle/felle zon is. 

Stap 5: Houtplamuur aanbrengen (Optioneel)

Benodigdheden

5.1 Houtplamuur aanbrengen
Deze stap is optioneel, maar voor het best behaalbare resultaat wel aan te raden! Wanneer de Houtrotvuller van EazyFix is uitgehard, kun je hier het beste nog een laagje EazyFix Houtplamuur over aanbrengen. Hierdoor krijg jij namelijk (na het schuren) een extra glad resultaat. 

Stap 6: Afwerken (Optioneel)

Benodigdheden

6.1 Schuren
Schuur de houtrotvuller (en de eventueel gebruikte houtplamuur) glad tot er een compleet egale ondergrond is ontstaan. Hiervoor kun je het beste eerst een wat grover schuurpapier gebruiken en dan naar een fijner schuurpapier toewerken.

6.2 Schilderen
Na het schuren kun je over de reparatie heen schilderen.

6.3 Jouw werk bewonderen
Dan is het nu tijd om het mooie resultaat te bekijken! Misschien fijn in combinatie met een bak koffie uit een Kitcentrum mok?

Instructievideo

Terug naar overzicht