Keramiek lijmen 

Hoe kan je aardewerk lijmen en welke lijm kies je? 

Oei! Geen goed teken dat je dit leest. Dit betekent waarschijnlijk dat jouw mooie vaas, beeldje of oma's antieke kopje kapot gevallen of afgebroken is. Gelukkig is de oplossing dichtbij. Met de juiste materialen en een kort stappenplan is het in een mum van tijd weer zo goed als nieuw.Keramiek en aardewerk lijmen


Het kiezen van een lijm voor aardewerk/keramiek

Het is handig om op een paar punten te letten bij het kiezen van een lijm. 

  • De waterbestendigheid: Je wilt in het geval van een schoteltje of kopje dat het afgewassen kan worden, of het voorwerp kan buiten staan.
  • De droogtijd: Je wilt dat de lijm snel droogt. De te verlijmen ondergronden de hele dag tegen elkaar drukken is ook zo wat...
  • De gebruiksvriendelijkheid. Dit zijn vaak kleine verlijmingen. Je wilt dus liever geen grote kitkoker of onhandige verpakking. 

Maar naast deze 3 aandachtspunten wil je natuurlijk vooral dat de lijm goed hecht op je aardewerk. Een kleine spoiler, maar je gaat werken met een secondelijm. Dat geeft dus geen problemen. Een secondelijm hecht namelijk vrijwel altijd goed op keramiek. 

Wij raden je aan de Frencken CA Active secondelijm set te gebruiken! De aktivator is voor het verbeteren van de hechting op zuigende ondergronden en zorgt voor een duurzame verbinding. Keramiek/aardewerk is een zuigende ondergrond. Dit betekent dat het vocht 'opzuigd' en dit vocht heeft de lijm nodig om uit te harden. 

Wil je toch even kijken naar andere soorten van diverse merken? Bekijk dan hier al onze secondelijmen.


Aardewerk lijmen in 4 stappen: 

De juiste lijm is gekozen. En nu? Een kopje of schoteltje lijmen is niet heel lastig. Volg simpelweg de volgende 4 stappen:

  1. Zorg dat de ondergrond droog, vet- en vuil vrij is. 
  2. Breng de secondelijm aan op één van de te verlijmen delen. 
  3. Druk de ondergronden stevig tegen elkaar aan. Let op! Als je de activator gebruikt hardt de lijm vaak binnen 10 seconden al uit! 
  4. Verwijder de uitpuilende lijm. En dit is wel even spannend, want het moet snel gebeuren. Uitgeharde lijm kan namelijk alleen mechanisch (met een mes oid) worden verwijderd.

Klaar is kees! Ben je blij met het resultaat? Laat het ons weten💚

Terug naar overzicht