Hoe kan ik mijn douchedrain afkitten?

Een siliconenkit voor je douchegoot

Het kitten van je douchedrain is een spannende klus. Het moet goed gebeuren en je wilt dat de voeg er strak uit ziet. Met behulp van dit stappenplan wordt je douchedrain kitten een fluitje van een cent. Je leest hoe je moet kitten, wat de juiste producten zijn en wanneer je weer mag douchen.Hoe kan ik mijn douchedrain afkitten?


Stap 1 – Het controleren van de voegbreedte

Controleer voor we gaan beginnen de breedte van de voeg. De voegbreedte
tussen de tegel en de drain moet minimaal 5 mm zijn. Als je een al bestaande kitrand nu gaat vervangen, is dit hoogst waarschijnlijk al goed. De drain krimpt en zet uit door temperatuurverschillen. Door rekening te houden met deze 5 mm wordt de beweging opgevangen. Maak je niet druk om eventuele scheuren in de kit! Tenminste, als je de kit die we in deze blog benoemen gaat gebruiken. Je gaat dan een blijvend elastische kit gebruiken die meebeweegt met trillingen etc.

Stap 2 - Het voorbehandelen van de ondergrond 

De juiste voorbehandeling zorgt voor een goede hechting en kitnaad van kwaliteit. Lees hier hoe je de voeg voorbehandeld.

Het aanbrengen van tape
Breng de tape strak langs beide kanten van de voeg aan. Het gebruiken van tape heeft twee voordelen:

  • Het beschermt de ondergrond tegen uitschieten tijdens het verwijderen van oude kit
  • Het voorkomt dat er kit op de tegels/drain komt (hier later meer over!)

 Op zoek naar een goede tape? Gebruik de Washi Tape Gold

Eventueel: Het verwijderen van oude kit
Ga je de kitnaad vervangen? Haal de oude kit voorzichtig weg met een scherp afbreekmes. Snijd het eerste stuk los en probeer vervolgens de kitnaad er in één keer uit te trekken. Lukt dit niet? Snijd dan de hele rand los. 

Tip: Snijd de kit los bij de drain. De kit laat hier namelijk makkelijker los dan bij de tegels.

Het reinigen van de voeg
Kit hecht het beste op een droge, vet- en vuilvrije ondergrond. Het goed reinigen van de voeg is bij een drain dus extra belangrijk. Door de hoge waterbelasting die de kit zal moeten ondergaan, wil je namelijk de best mogelijke hechting. Haal dus echt al het stof, vuil en andere resten weg. Gebruik een stoffer om het grootste gedeelte weg te halen. Gebruik nu Otto Cleaner T van Otto Chemie om echt alle viezigheid te verwijderen. Breng de cleaner aan op een pluisvrije doek. Reinig de voeg grondig en wacht tot de cleaner droog is voordat je verder gaat. Het drogen duurt enkele minuten.

Het aanbrengen van de primer
Behandel de voeg voor met een Otto Primer 1216. Een primer is een hechtbrug die ervoor zorgt dat kit goed hecht op ondergronden waar dit normaal niet standaard het geval is. Het is gemakkelijk aan te brengen met een primerbolletje of primerkwast. Breng de primer aan waar de kit hecht. Het aanbrengen van een primer wordt vaak als advies meegegeven, maar in dit geval bijna noodzakelijk. Door het aanbrengen van de Otto Primer 1216 weet je zeker dat de kit goed op jouw douchedrain zal hechten. 

Stap 3 - De kitspuit voorbereiden en de kit openen

Open de kitkoker in een draaiende beweging met een daarvoor geschikt kokermes. Zo maak je de kitkoker op een veilige manier open. Draai de tuit op de koker en snijd deze recht af. Zorg dat de tuit dezelfde breedte heeft als de voeg. Druk de kit vervolgens rustig tot het begin van de tuit. Heb je nog geen kitspuit? We hebben een heleboel kitspuiten op voorraad!

Stap 4 - De kit aanbrengen

Een spannende stap! Houd de kitspuit recht op de voeg. Werk qua richting naar jezelf toe, dit helpt bij het doseren. Je wilt dat de naad écht waterdicht wordt. Zorg ervoor dat de naad daarom goed gevuld wordt en er geen onderbrekingen zijn. 

Tip💡
Controleer voor je gaat kitten of de tape niet beschadigd is en er geen ribbels zijn. 
Controleer of je de tape strak langs de voeg aan hebt gebracht. Je wilt namelijk dat de kitvoeg gevuld wordt. De kit moet niet over de tegels of de drain komen. Dan kan het water niet goed weglopen.

Ben je nog op zoek naar een goede douchedrain kit? De Ottoseal S70 is perfect om je douchedrain te kitten! Deze is namelijk bestand tegen constante waterbelasting. Waarom wij in veel gevallen geen drain epoxy aanraden? Deze kit is voor de minder ervaren kitter lastig te verwerken vanwege de extreem snelle uitharding. Hiernaast heeft het een klein tuitje waardoor je de kit zigzaggend aan moet brengen. Hierdoor kunnen makkelijk onderbrekeningen ontstaan die later voor grote problemen kunnen zorgen. Een siliconenkit is voor de dhz'er gemakkelijk aan te brengen en het eindresultaat is (voor dit klusje) net zo sterk als een 2 componentenkit. 


Stap 5 - Het afstrijken van de kit

Je ziet hier hoe je de kitvoeg moet afwerken

Dit is de belangrijkste stap. Het juist afstrijken zorg er namelijk voor dat het water goed wegloopt. De kit moet zorgen voor een vloeiende overgang tussen de tegel en de drain. Het afwerken kan goed met een afwerktool!

Strijk af met de afwerkspatel: Deze tool heeft de juiste vorm om de kit goed af te strijken. Je kan met een vinger afwerken, maar dat raden we zeker in dit geval sterk af. Je krijgt dan namelijk een holle kitvoeg. Hierop blijft water liggen waardoor de kit snel zal verslechteren.

  • Zorg ervoor dat het kitgereedschap en je handen goed nat zijn van afwerkzeep
  • Werk bij het afstrijken naar jezelf toe
  • Verwijder de kit met je handen van het afwerkgereedschap. Er blijft geen kit aan je handen plakken als deze goed nat zijn
  • Rol een bolletje van de kit resten en leeg deze in een bakje water (met zeep)
  • Haal als je klaar bent een natte vinger rustig en ligt drukkend over de kitvoeg om het goed te laten hechten. (extra rustig doen om geen holle kitvoeg te krijgen!)
  • Haal de tape weg voordat huidvorming ontstaat. Als je te lang wacht, kan de toplaag van de kit, die dan onderhand al een beetje is uitgehard, zich vasthouden aan de tape waardoor je de kitvoeg kapot trekt.

Droogtijd siliconenkit
Wanneer je weer mag douchen? Na pak 'm beet 24 uur. Wel belangrijk dat je de kit de eerste 72 uur niet aanraakt. De bovenste laag is namelijk droog, maar het midden en onderkant zijn waarschijnlijk nog niet uitgehard. Als je je vinger of een doek langs de kit haalt kan het gemakkelijk los raken. 

Een ook de douchedrain kitten is nu een koud kunstje! Ben je nou apetrots? Deel dan je resultaat met ons! 💚

Terug naar overzicht