Hoe kan ik mijn plinten plaatsen en afkitten?

Een nieuw geverfde muur, nieuw behangetje geplakt of waren je huidige plinten gewoon aan vervanging toe?
Best een groot project, maar je bent er bijna. Alleen de plinten nog monteren en het afwerken blijft over. Dit is de ‘finishing touch’ van je muur. Natuurlijk wil je graag dat dit goed gebeurt. Maar hoe bevestig je plinten eigenlijk? En hoe kit je jouw hoge plinten af zonder dat het een kliederboel wordt? In dit stappenplan gaan we je dit haarfijn uitleggen.

Lezen over het afkitten van plinten? Klik dan hierPlinten plaatsen en afkitten

1. Plinten plaatsen

Het mooiste effect krijg je door plinten te bevestigen met een montagekit. Het alternatief is boren, maar dit is vaak een gepruts voor de onervaren klusser. Met veel extra werk...

Ons advies? Plaats je plinten met een montagekit!

Benodigdheden

De beste bevestiging krijg je met een hightack. Dit is een stugge lijmkit met een enorm hoge kleefkracht. Zonder de juiste kitspuit kost het veel lichamelijke inspanning om de lijm er uit de koker te krijgen. Onnodig! Wij hebben namelijk een kitspuit die geschikt is voor een stugge montagekit. Deze is natuurlijk ook prima te gebruiken voor een acrylaat- en siliconenkit. Van een goede kitspuit heb je ook de volgende klus profijt.
Tip: Kokers kan je handig en veilig openmaken met de Den Braven tuitensnijder.

Plinten monteren vergt niet veel voorbereiding en is eigenlijk vrij gemakkelijk. Zorg ervoor dat de plint en de muur allebei goed schoon zijn. Stof en viezigheid kan de hechting van de lijmkit beïnvloeden. Volg de volgende stappen:

  1. Leg de plint langs de muur met de binnenkant  naar boven.
  2. Maak de muur en plint stofvrij met de handstoffer.
  3. Houdt de kitspuit haaks op de plint, zorg dat de opening van de tuit van je af staat en werk naar je toe. Breng de ril kit over de gehele lengte van de plint aan.
  4. Kantel de plint tegen de muur en druk het stevig aan. Een hightack heeft een ongelofelijke kleefkracht en ondersteunen is daarom niet nodig.

Een hightack heeft een V-tuit zodat je een goede 'body' kan leggen. Het voordeel van een lijmril met "body" is dat het eventuele oneffenheden van de muur kan opvangen. 


2. Plinten afkitten

Stap twee is de plinten afkitten. Het belangrijkste voor een mooi resultaat is de voorbereiding. Hierom willen we je op het hart drukken dat je kiest voor de juiste gereedschappen, kit en verwerkingsmaterialen.

Benodigdheden

Stap 1. De voorbehandeling 

De kit hecht het best op een vuil- en vetvrije ondergrond. We raden je aan de ondergrond stofvrij te maken met behulp van de handstoffer. Als je een acrylaatkit gebruikt is het niet nodig om een cleaner te gebruiken. Stofvrij is voldoende. 

Stap 2. Het aanbrengen van de kit

Wat informatie vooraf: acrylaat- en siliconenkit zijn beide prima kit voor plinten. Welke beter is hangt af van het antwoord op de volgende vraag: Wil je de kit kunnen overschilderen? Een acylaatkit is namelijk perfect overschilderbaar. Een siliconenkit is daarentegen nooit overschilderbaar. 

Meer weten over overschilderbare kit? Lees dan onze blog: Wat is overschilderbare kit?

De voorbereiding is gedaan en het kitten kan beginnen. Houd de kitspuit bijna recht op de voeg en werk naar jezelf toe als je de kit aanbrengt. Dit zorgt voor een makkelijkere dosering. Zorg ervoor dat de voeg goed gevuld wordt en er geen onderbrekingen zijn. Vul dus de volledige voeg voordat je doorgaat naar stap vier.

Wil je de kit overschilderen? Zo ja, dan gebruik je een acrylaatkit. Dit is een goed overschilderbare kit. Wil je het niet meer overschilderen? Gebruik dan een siliconenkit. Siliconenkit kan je op kleur krijgen, maar kan niet overgeschilderd worden.

Het verwerken van een siliconenkit kan niet met alleen een natte vinger. In onze blog 'Hoe kit ik een (natuursteen) aanrechtblad af?' vertellen we hier meer over.

Stap 3. Het afstrijken van een acrylaat kit

We zijn er bijna, maar de spannendste stap komt nu: het afstrijken van de kit. Bij een acrylaat kit kan dit met een natte vinger. Werk naar je toe en zorg dat je goed strijkt. Hierdoor krijg je een strakke kit lijn. Heb je nog geen strakke kitvoeg? Dan kun je bij een acrylaatkit ook een natte doek gebruiken om overtollige kit te verwijderen. Een schilderskit als deze lost namelijk eenvoudig op met water!

Voila! Je kan nu plinten plaatsen en plinten afkitten!
Ben je trots op je 
resultaat? Deel het met ons! 💚


Terug naar overzicht