Tegels Voegen als een Professional

Leer alles over tegels voegen - een cruciaal onderdeel van het tegelzettenproces. Ontdek de traditionele methode met cementgebonden voegsel: betaalbaar, gemakkelijk aan te brengen en biedt stabiliteit. Of verken de opkomende optie van epoxy voegsel: duurzaam, waterbestendig en bestand tegen vlekken. Maak een weloverwogen keuze op basis van jouw projectbehoeften, budget en gewenste resultaat. Op deze pagina vind je video's en een uitleg over:Tegels voegen als een professional in 4 makkelijke stappen

Wil jij geen saai tegelwerk? Lees hier over voegsel in alle kleuren van de regenboog🌈


Tegels voegen met cement voegsel

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een cementvoegsel bij het voegen van tegels. Ten eerste is cementvoegsel goedkoper dan epoxyvoegsel en makkelijker verkrijgbaar. Ten tweede is het eenvoudiger om cementvoegsel aan te brengen en te verwijderen dan epoxyvoegsel. Daarnaast kan cementvoegsel beter ademen dan epoxyvoegsel, waardoor vocht beter kan verdampen en schimmelvorming kan worden voorkomen. Tot slot geeft cementvoegsel een natuurlijke uitstraling en past het goed bij klassieke en rustieke interieurstijlen.

Liever een video bekijken over tegels voegen met cement voegsel? Klik hier

1. Voorbereiden van de voegen

Voordat we starten: gebruik handschoenen en een veiligheidsbril!

Het voorbereiden van de voegen is een belangrijke stap voordat er gevoegd kan worden. Wacht tot de lijm volledig is uitgehard en houd u aan de voorgeschreven wachttijden. Zorg ervoor dat de voegen schoon en stofvrij zijn en tot minstens 2/3 van de tegeldikte leeg zijn. Verwijder de lijm of mortel die tijdens het aanbrengen in de voegen is gesijpeld, terwijl deze nog vers is. In het geval van sterk zuigende tegels, hoge temperaturen of veel wind, is het raadzaam om de voegen vochtig te maken met schoon water.

Voorbereiden_Mapei_ultracolor

2. Bereiden van het mengsel

Het bereiden van het mengsel Mapei Ultracolor Plus gebeurt door het al roerend in een schone, roestvrije kuip met 20-26% gewichtsdelen schoon water te gieten. Gebruik een mixer op lage snelheid om overmatige luchtbelvorming te voorkomen en meng tot een gladde pasta is verkregen. Laat het mengsel vervolgens 2-3 minuten rusten en roer het voor gebruik nogmaals kort door. Het mengsel moet binnen 20-30 minuten na bereiding worden gebruikt. Om makkelijk te kunnen zien hoeveel kg per m2 je nodig hebt is hier een verbruikstabel

bereiden_mapei_ultracolor

3. Aanbrengen van de Ultracolor Plus

Gebruik het speciale MAPEI voegbord of rubberen wisser om de voegen met het Ultracolor Plus mengsel te vullen, zonder lege ruimtes of gaten achter te laten. Verwijder overtollig Ultracolor Plus van het oppervlak door met het voegbord of de rubberen wisser diagonaal over de voegen te gaan terwijl het mengsel nog vers is.

Aanbrengen_Mapei

4. Afwerking van de Ultracolor Plus

Wanneer het mengsel zijn plasticiteit verliest en ondoorzichtig wordt (meestal na 15-30 minuten), verwijdert u de restanten Ultracolor Plus met een vochtige harde cellulose spons door schuin op de voegen te werken. Spoel de spons regelmatig uit in twee verschillende bakken water, één om het overtollig mengsel uit de spons te verwijderen en de andere, met schoon water, om de spons te spoelen. Deze handeling kan ook worden uitgevoerd met een machine met sponsband. U kunt het oppervlak ook afwerken wanneer het product na 50-60 minuten gedeeltelijk hard is geworden, door met een vochtige Scotch-Brite spons over de voegen te gaan om het oppervlak gelijkmatig te krijgen. Het reinigen mag echter niet te snel worden uitgevoerd, anders kan het voegmiddel gedeeltelijk uit de voeg loskomen en de kleur veranderen. Als het voegwerk wordt uitgevoerd bij extreem heet, droog of winderig weer, raden wij aan om de met Ultracolor Plus gevulde voegen na enkele uren te bevochtigen. Het uitharden van Ultracolor Plus onder vochtige omstandigheden zorgt in elk geval voor een beter eindresultaat. Verwijder tot slot de eventuele stoflaag van Ultracolor Plus met een schone, droge doek.

Afwerking_Mapei

5. Beloopbaar

Na ongeveer 3 uur is de vloer licht beloopbaar

betreding_mapei_ultracolor2

6. Klaar voor gebruik

Oppervlakken die met de Mapei Ultracolor Plus zijn gevoegd, kunnen zijn na 24 volledig beloopbaar en kunnen in gebruik genomen worden. Zwembaden en bassins mogen na 48 uur na het voegen gevuld worden.

7. Reiniging

Gereedschappen kunnen met water worden gereinigd, dat kan zolang de Ultracolor plus nog vers is en dus nog niet hard is.

Reinigen_Mapei

8. Onderhoud

Tip!💡
Reinig eens in de zoveel tijd de voegen met de Mapei Ultracare Grout Cleaner.

Lees in de blog "Voegen schoonmaken" hoe je voegen kunt onderhouden en schoonmaken.

Video: Tegels voegen met cement voegsel


Tegels voegen met epoxy voegsel


Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een epoxy voegsel bij het voegen van tegels. Epoxy voegen zijn waterbestendig, duurzaam, bestand tegen slijtage en vlekken, en hebben een gladde en gemakkelijk schoon te maken afwerking. Bovendien zijn epoxy voegen beschikbaar in een breed scala aan kleuren, waardoor je de perfecte kleur kunt kiezen voor jouw specifieke project. Epoxy voegen zijn vooral geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens, maar zijn ook geschikt voor buitentoepassingen vanwege hun weerbestendige eigenschappen.

Liever een video bekijken over tegels voegen met epoxy voegsel? Klik hier

Tip!💡
Gebruik de Mapei Epoxy-set, hierin zitten alle benodigdheden om epoxy voegsel te verwerken

1. Voorbereiding van Kerapoxy Easy Design

Voordat we starten: gebruik handschoenen en een veiligheidsbril!

 De Mapei Kerapoxy Easy Design is beschikbaar in emmertjes van 3kg. Dat zorgt ervoor dat je met één of twee emmers vaak wel genoeg hebt voor je tegelwerk. Download hier de verbruikstabel om te bekijken hoeveel jij nodig hebt. Voordat je Kerapoxy Easy Design kunt gebruiken, moet je het eerst prepareren. Meng de twee componenten samen tot je een homogene massa hebt verkregen. Gebruik een plamuurmes om één van de componenten uit het bakje te halen. Zodra beide componenten in een emmer zijn gedaan, mix je deze met behulp van een speedmixer en een boor.

Afbeelding mengen van componentenAfbeelding mengen van componenten

2. Het aanbrengen van Kerapoxy Easy Design

Nu je een mooi homogeen mengsel hebt, kun je beginnen met het aanbrengen van Kerapoxy Easy Design. Breng het voegmiddel aan op het bijbehorende voegbord met behulp van een plamuurmes. Strijk vervolgens meerdere malen over het te bewerken oppervlak en zorg ervoor dat het voegmiddel diep in de voegen dringt.

3.Het afwerken van Kerapoxy Easy Design

Nadat je het voegmiddel hebt aangebracht, is het tijd om het bewerkte oppervlak netjes af te werken. Begin met het spuiten van wat Ultracare Kerapoxy Cleaner op de voegen en laat het even inwerken. Gebruik vervolgens een stuk scotch brite met bijbehorende houder om de voegen netjes af te werken. Maak de schuurspons een beetje vochtig met water en wrijf over het hele bewerkte oppervlak. Wees voorzichtig om niet te hard te wrijven, omdat dit kan resulteren in ongelijke voegen of het voegmiddel uit de voegen kan duwen.

Tot slot ga je met een natte spons over het oppervlak om de laatste restjes schoon te maken en een nette afwerking te krijgen.

Reiniging

Zijn er alsnog resten van epoxy achtergebleven op het tegelwerk? Gebruik de Mapei ultracare Epoxy Off gell om dit te verwijderen.

Lees in de blog "Voegen schoonmaken" hoe je voegen kunt onderhouden en schoonmaken.

Video: Tegels voegen met epoxy voegsel


Tegels afkitten

Na het voegen van tegelwerk kan er nog steeds vocht en vuil tussen de tegels doordringen. Dit kan leiden tot schimmelvorming en beschadiging van het tegelwerk. Door het afkitten van de tegels wordt een waterdichte en naadloze afsluiting gecreëerd tussen de tegels. Dit voorkomt dat er vocht en vuil tussen de tegels kan doordringen en zorgt ervoor dat het tegelwerk langer mooi blijft.

Voeg jij je tegels met de Mapei UltraColor Plus of de Mapei Kerapoxy Easy Design? Gebruik dan de Mapei Mapesil AC om je tegelwerk af te kitten. Deze siliconenkit heeft kleuren die perfect matchen bij de kleur van je voeg.

Mapesil AC_mapei

Lees de blog "De badkamer afkitten" en kom er achter hoe je jouw tegelwerk kunt afkitten.

Terug naar overzicht