Montagekit voor buiten
Welke montagekit kun je buiten gebruiken en waar moet je rekening mee houden?
Montagekit is een enorm populaire lijmsoort om zowel binnen als buiten te gebruiken voor het verlijmen van verschillende materialen. Ondanks deze populariteit bestaan er veel vragen over het buiten gebruiken van montagekit. Om alle twijfel weg te nemen, hebben we deze blog geschreven!
Snel naar een specifiek onderdeel van de blog:
- Eigenschappen van een goede montagekit voor buiten
- Wat is de beste montagekit voor buiten?
- Stappenplan montagekit buiten aanbrengen
- Veelvoorkomende fouten en hoe je deze voorkomt
- Onze conclusie
Eigenschappen van een goede montagekit voor buiten
We beginnen met het toelichten van een paar belangrijke eigenschappen van montagekit, zodat jij weet of een montagekit geschikt is voor buitengebruik.
Weersbestendig
Eén van de belangrijkste eigenschappen is weersbestendigheid. De meeste montagekitten zijn uitstekend bestand tegen UV-straling, regen, wind en vocht. Dit is essentieel, want je wilt niet dat de montagekit snel veroudert wanneer je deze buiten gebruikt.
Temperatuursbestendigheid
De meeste montagekitten zijn na volledige uitharding bestand tegen temperaturen van ongeveer -40°C tot 100°C. Dit kan echter per product een paar graden afwijken. Wil je hier zeker van zijn? Check dan de productpagina's waar je onder het kopje 'Specificaties' de exacte temperatuurbestendigheid vindt.
Waterbestendigheid
Afhankelijk van de toepassing kan waterbestendigheid een doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor montagekit. Vaak is weersbestendigheid al voldoende voor buitengebruik, maar als de kit blootgesteld wordt aan langdurige waterbelasting, is een specifiek waterbestendige kit zoals de OttoColl M500 een betere keuze.
Wat is de beste montagekit voor buiten?
Nu we weten welke eigenschappen belangrijk zijn, kunnen we kijken naar de beste opties. Alle montagekitten die we hieronder benoemen zijn perfect geschikt voor buitengebruik, maar hebben elk hun eigen kwaliteiten:
-
Verticaal verlijmen: Gebruik een high tack kit zoals de Kitcentrum High Tack Kit. Deze kit heeft een hoge aanvangshechting, waardoor ondersteuning niet nodig is. Druk het object stevig aan, houd het kort vast en laat het vervolgens los.
-
Horizontaal verlijmen: Een standaard lijmkit zoals de Zwaluw Hybrifix 302 is ideaal. Deze universeel toepasbare lijmkit is geschikt voor diverse materialen, waaronder vlekgevoelige ondergronden zoals natuursteen.
Gebruik onze montagekit keuzehulp!
Twijfel je nog over welke montagekit je het beste kunt gebruiken? Beantwoord een paar eenvoudige vragen in onze keuzehulp en ontdek de perfecte montagekit voor jouw situatie. Alle montagekitten in de keuzehulp zijn geschikt voor buitengebruik!
Stappenplan: Zo breng je montagekit buiten aan
Stap 1: Check de temperatuur en de weersomstandigheden
De meeste montagekitten hebben een aanbevolen verwerkingstemperatuur van +5°C tot +40°C. Kijk voordat je gaat lijmen of de buitentemperatuur binnen deze waardes valt, dan weet je zeker dat je de montagekit kan verspuiten. Houdt er wel rekening mee dat montagekit extra moeilijk uit de koker komt wanneer het koud is!
Stap 2: Bereid de ondergronden voor
Wanneer je zeker weet dat de omstandigheden goed genoeg zijn, is het belangrijk om de ondergronden grondig schoon te maken. Om een optimale hechting te creëren, vegen we de ondergrond eerst stof- en vuilvrij met bijvoorbeeld een handstoffer of doek. Vervolgens breng je (wanneer nodig) een cleaner aan om de ondergrond goed te ontvetten.
Stap 3: Breng de montagekit aan
Nu we de ondergronden hebben voorbereid, kunnen we de montagekit aanbrengen! Gebruik, zeker als het koud is, een krachtige kitspuit om de montagekit te verspuiten. Een voorbeeld van zo'n krachtige kitspuit voor kokers is de Irion eXcePt-310. Gebruik je geen kokers maar worsten montagekit? Dan kun je beter de Irion eXcePt-600 gebruiken!
Bij het aanbrengen van de lijm is het van belang dat je rekening houdt met de meest optimale werkwijze. Wat dit inhoudt? Dat je de lijm altijd in rechte lijmrillen, met een onderlinge afstand van zo'n 10 tot 20 cm, aanbrengt. Sluit de rillen niet volledig af door er bijvoorbeeld een cirkel omheen te maken. Montagekit heeft luchtvochtigheid nodig om goed uit te harden.
Stap 4: Druk de verlijming aan
Druk nu het object waar je lijm op hebt gedaan tegen de ondergrond aan. Druk dit even aan en houdt het vast. zoals we eerder hebben aangegeven zal je bij het gebruik van een hightack minder lang vast hoeven houden.
Stap 5: Laat de montagekit uitharden
Geef de kit voldoende tijd om volledig uit te harden. Houd er rekening mee dat een laag luchtvochtigheidsgehalte het uithardingsproces vertraagt. Bij zware belasting (bijvoorbeeld een grote plantenbak) is het verstandig om 24 uur te wachten voordat je het object gebruikt, tenzij je een hightack gebruikt. Deze kitten kunnen soms tot wel 400kg per m2 verdragen.
Veelvoorkomende fouten en hoe je deze voorkomt
Als je het bovenstaande stappenplan volgt, kan er weinig misgaan. Toch worden er vaak fouten gemaakt bij het verwerken van montagekit buiten. Hieronder bespreken we de meest voorkomende fouten en hoe je deze voorkomt:
De montagekit is te koud
Wanneer je een stugge montagekit buiten of in de schuur laat staan en het direct wilt verwerken, zul je erachter komen dat je de kit amper uit de koker krijgt. Dit kan enorm vervelend zijn wanneer je veel kokers moet gebruiken en je kan je handen er zelfs aan kapot knijpen. Om dit te voorkomen kun je de montagekit even in een bak warm water leggen, of gebruik maken van een kit verwarmer. Een kit verwarmer is prijzig, maar wanneer je veel en/of vaak montagekit gebruikt is het een handige investering!
De omgevingstemperatuur is te laag
Bij temperaturen onder de 5°C raden we af om montagekit buiten te verwerken. Wacht tot de temperatuur stijgt of gebruik een verwarmde werkplek.
De montagekit verkeerd aanbrengen
Breng de montagekit altijd in rechte rillen aan met een onderlinge afstand van zo'n 10 cm tot 20 cm. Wanneer je schuine strepen of een oneven patroon maakt, is de luchttoevoer niet optimaal. Deze luchttoevoer cruciaal voor montagekit om goed uit te kunnen harden!
Onze conclusie
Ondanks dat bijna alle montagekitten buiten te gebruiken zijn, is het (afhankelijk van jouw specifieke situatie) belangrijk om te kijken of de montagekit die jij wilt gebruiken goed bestand is tegen de temperatuurwisselingen en waterbelasting. Let daarnaast op de aanbevolen verwerkingstemperatuur; deze staat altijd vermeld onder het kopje 'Specificaties' op onze productpagina's.
Heb je na het lezen van deze blog nou tóch nog een vraag over het buiten gebruiken van montagekit? Neem dan even contact op met onze specialisten! Dit kan per telefoon, whatsapp of chat. Ze staan elke werkdag van 08.00 tot 17.00 klaar om jou te helpen.💚