Waar kun je montagekit voor gebruiken?
Waarvoor én hoe gebruik je montagekit? Je leest het hier!
Montagekit is een enorm populaire lijmsoort die geschikt is voor bijna elke situatie en op vrijwel alle ondergronden. Ondanks deze populariteit krijgen we nog steeds veel vragen over montagekit. Veel mensen vragen zich af of montagekit de beste keuze is voor hun klus. In deze blog lees je alles over de eigenschappen van montagekit, de verschillende soorten én waarvoor je montagekit kunt gebruiken.
Snel naar een specifiek onderdeel van de blog:
Waar gebruik je montagekit voor?
Montagekit is een flexibele en krachtige lijmsoort die vaak wordt gebruikt voor het elastisch verlijmen en bevestigen van vrijwel alle materialen. Ook kan je er zo goed als alle voorwerpen elastisch mee monteren, van kapstokken tot grote spiegels in je badkamer. Andere populaire toepassingen van montagekit zijn bijvoorbeeld het bevestigen van plinten, kozijnen, panelen, spiegels en lijsten. Al met al is montagekit één van de meest veelzijdige lijmsoorten die er is.
Belangrijk om te weten: niet elke lijm is een montagekit! Montagekit heeft enkele kenmerkende eigenschappen, zoals:
- Elastisch
- Ontzettend sterke hechting op alle gebruikelijke ondergronden
- Overschilderbaar (wanneer nodig)
- Ideaal voor zware materialen
- Binnen en buiten te gebruiken
Soorten montagekit
Er zijn verschillende soorten montagekitten, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende varianten en hun specifieke gebruik.
High Tack
Een high tack kit is een ijzersterke montagelijm die gebruikt wordt voor het monteren van vrijwel alles. Wat maakt een montagekit nou een high tack kit? Dat is de ontzettend sterke aanvangshechting! Een hightack heeft een enorm hoge aanvangshechting waardoor jij objecten verticaal kunt verlijmen zonder te hoeven ondersteunen! Een voorbeeld van zo'n krachtige hightack is de Kitcentrum High Tack Kit. Deze montagekit heeft een aanvanshechting van 400kg per vierkante meter!
Natuursteen lijmen
Niet iedere lijmkit is geschikt voor natuursteen. Gebruik daarom altijd een speciale Natuursteen lijm, zoals de Zwaluw Hybrifix 302, om verkleuring en vlekvorming te voorkomen. Ga je natuursteen verticaal toepassen? Kies dan voor een hightack variant voor natuursteen, zoals de Ottocoll Hitack M550!
Transparante lijmkit
Technisch gezien is een transparante lijmkit niet anders dan een ‘normale’ lijmkit. Het enige verschil tussen een transparante lijmkit en een ‘normale’ lijmkit is – je raadt het misschien al – dat een transparante lijmkit, óók na het uitharden, volledig glashelder is. Deze kit kan je gebruiken wanneer je iets wilt verlijmen en/of afdichten waarbij de lijm wel op een zichtbare plek aangebracht wordt, maar je de lijm niet terug wilt zien!
Zo gebruik je montagekit!
Wil jij graag een ijzersterke verlijming maken met montagekit? Volg dan deze stappen:
Stap 1: Maak de ondergronden schoon en droog
Voordat je begint met lijmen, zorg je ervoor dat de ondergronden droog, stof- en vuilvrij zijn. Dit bevordert een optimale hechting van de montagekit. Gebruik hiervoor een cleaner en/of schoonmaakdoekjes.
Stap 2: Breng een hechtprimer aan indien nodig
Als je niet zeker weet of de lijm goed hecht op het materiaal, breng dan een hechtprimer aan. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen de lijm en het oppervlak. Of dit nodig is bij de ondergrond waarop jij gaat lijmen kun je altijd zien bij de productspecificaties van de montagekit die jij gaat gebruiken.
Stap 3: Breng de montagekit aan
Gebruik een goede kitspuit om de montagekit in rillen aan te brengen. Vermijd het aanbrengen in dotten, omdat dit een minder sterke hechting kan geven.
Stap 4: Klem de oppervlakken stevig vast
Indien nodig, klem de verlijmde oppervlakken stevig tegen elkaar aan. Laat de lijm vervolgens volledig uitharden voordat je het object eventueel in gebruik neemt of belast.
Veelgestelde vragen over het gebruiken van montagekit
Hoe verwijder ik montagekit?
Wanneer de montagekit nog niet uitgehard is, kun je het gemakkelijk verwijderen met schoonmaakdoekjes in combinatie met een cleaner. Als de lijm uitgehard is kan je dit helaas alleen mechanisch verwijderen, bijvoorbeeld door het weg te snijden, schuren, schrapen etc. Dit kan schade achter laten!
Alles weten over kit verwijderen? Lees dan onze blog 'Het verwijderen van kit'
Tip! Verwarm de uitgeharde lijm met bijvoorbeeld een föhn, warme lijm laat namelijk makkelijker los!
Hoe lang moet montagekit drogen?
De droogtijd hangt af van de montagekit die je gebruikt. Vaak vormt er al een huidvorming na 10-20 minuten. Waarna er 2/3 mm per 24 uur uithardt.
Wil je meer weten over droogtijden van alle kitsoorten? Lees dan onze blog 'Droogtijd van kit'.
Kan ik montagekit gewoon buiten gebruiken?
In principe wel. Alle montagekitten op Kitcentrum.nl zijn goed bestand tegen vocht en weersomstandigheden, waardoor ze prima buiten te gebruiken zijn! Wil je meer lezen over het buiten gebruiken van montagekit? Lees dan onze blog 'Montagekit buiten gebruiken'.
Nu kun je aan de slag!
Met de informatie uit deze blog weet je alles over montagekit. Twijfel je nog ergens over? Neem gerust contact op met onze specialisten. Ze staan elke werkdag van 08.00 tot 17.00 klaar om je zo snel mogelijk te helpen. Succes met de klus! 💚