• Voor 23:59 uur besteld morgen in huis
  • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-
  • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
  • PostNL afhaalpunt: kies zelf wanneer je afhaalt
  • Gratis bezorging in NL & BE vanaf 50,-

Contactlijm nodig? Morgen in huis | Kitcentrum

Contactlijm is speciaal voor vlakverlijmingen. Dit wil zeggen dat je twee vlakke (ook grote) ondergronden precies op elkaar wilt verlijmen. Binnen dit kader is het geschikt voor super veel ondergronden (afhankelijk van de contactlijm) zoals bijvoorbeeld: isolatiematerialen, vilt, textiel, beton, steen, multiplex, aluminium, rubber, kurk of leer.Contactlijm nodig? Morgen in huis | Kitcentrum

Wat is contactlijm

Het bijzondere aan contactlijm is dat de te verlijmen ondergronden aan beide kanten ingesmeerd moeten worden. Het hard uit zodra deze contact maken, vandaar: contactlijm. De lijm hecht aan beide kanten aan de ondergrond en vervolgens smelt het weer samen met zichtzelf. Doordat beide kanten worden ingesmeerd met lijm heeft het een hoge aanvangshechting en sterke afschuifsterkte.  

Hier zit per lijm nog erg veel verschil in. Kijk maar eens naar de contactlijmen die wij hebben en waar ze voor geschikt zijn: 

Contactlijm K1061

Deze contactlijm heeft een hoge aanvangshechting en is 'pressure sensitive'. Dit betekent dat de kracht afhankelijk is van de druk die er op wordt uitgeoefend. Hard drukken = sterkere lijm! Zolang er geen druk is, is er ook geen uitharding. De opentijd van deze lijm is oneindig. Het zit in een handige 2,5 kg verpakking met een verbruik van ongeveer 250gram per m². Het kan aangebracht worden met een lijmkam of verfroller

Frencken PVC  & Vinyl contactlijm

Deze contactlijm is speciaal voor pvc en vinyl. De hoge aanvangshechting zorgt ervoor dat het geschikt is voor zowel verticale- als horizontale verlijmingen. Deze heeft iets bijzonders: het tijdstip van de verlijming en de druk die je er op uitoefend wordt, bepalen de uiteindelijke sterkte.
Dat klinkt vrij logisch, maar het zorgt voor twee mogelijkheden. Mogelijkheid 1 is een verlijming in een half natte lijmlaag. In dit geval ontstaat er een hoge eindsterkte en een permanente verlijming. De tweede mogelijkheid is een verlijming in een droge lijmfilm. Hierdoor is de eindsterkte aanzienlijk minder, maar het maakt de lijm ook geschikt voor een niet permanente verlijming. Het contact lijm verbruik is ongeveer 250gram per m². Het is te verwerken met een lijmkam A2 of schuimroller.

Frencken K1000 AV

Deze contactlijm is vrij van aromatsiche oplosmiddelen. Dit maakt het een duurzame lijm die beter is voor mens en milieu. Deze lijm is dé keuze als je graag HPL wilt verlijmen. De afschuifsterkte van deze lijm is enorm hoog. Na 24 uur bereikt het al een afschuifsterkte van 12-20kg per per cm². Na 4 weken wordt dit zelfs 25-40kg per cm². Het verbruik van deze contact lijm is ongeveer 180 - 200 ml per m².

Contactlijm Toepassen

Zoals bij vrijwel alle verlijmingen wil je dat de ondergrond droog, stof- en vetvrij is. Maar zoals verteld is het aanbrengen anders dan bij 'normale' lijmen. Je brengt contactlijm namelijk 2-zijdig aan. Vervolgens kan een primer of afdamtijd noodzakelijk zijn. Dit verschilt uiteraard per lijm. We raden je aan om de specificaties goed door te lezen en zo te bepalen wat bij jouw situatie past. 

Contactlijm Verwijderen

Contactlijm is één van de moeilijkst te verwijderen lijm soorten zodra het uitgehard is. De twee lijmkanten smelten namelijk als het ware samen. Dit maakt de verlijming definitief en bijna onmogelijk te verwijderen. We kunnen je een tip mee geven, maar enige voorzichtigheid is hierbij aanbevolen. Contactlijm kan namelijk niet goed tegen hoge temperaturen. Je kan dus proberen de contact lijm los te krijgen met een föhn of een strijkijzer met een warme doek. Het lastige is de ondergrond. Het kan namelijk maar zo zijn dat deze ook niet goed tegen warmte kan. Helaas is het geen garantie dat je het zo los krijgt. In de meeste gevallen moet dit alsnog mechanisch gebeuren.