• Voor 23:59 uur besteld morgen in huis
  • Gratis bezorging vanaf 35,-
  • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
  • PostNL afhaalpunt kies zelf wanneer je afhaalt

Houtrot repareren met houtrotvuller | Kitcentrum.nl

Rot, hè? Dat houtrot... Gelukkig is er een oplossing voor! Houtrot kan je namelijk gemakkelijk verwijderen en opvullen met een hourotvuller. Hier vind je alle informatie over:Houtrot repareren met houtrotvuller | Kitcentrum.nl

  • Hoe je houtrot repareerd
  • Hoe je de juiste houtrotvuller kiest

Hoe behandel je houtrot? 

Stel je hebt dus houtrot in bijvoorbeeld je kozijn.. Hoe los je dit nu op? Nou dat gaan we je hier aan de hand van een paar simpele stappen uitleggen. Het is belangrijk dat je de juiste houtrot reparatie middelen hebt. 

  1. Belangrijk om het houdige houtrot te verwijderen. Het makkelijkst is om dit mechanisch te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een frasemachine.
  2. Zorg ervoor dat het hout nu stof- en vuil vrij is. Verwijder dit met een handige handstoffer.
  3. Gebruik een vochtmeter om het vochtpercentage in het hout op te meten. De vuistregel is dat het vochtpercentage voordat je houtrot behandelen gaat onder de 18% moet zijn. Vocht is natuurlijk een belangrijke indicator van rottend hout, maar hier later meer over.
  4. Gebruik vervolgens je houtrotvuller om het gat te vullen. Vul het gat goed en mes het vervolgens in 1x af met een modelleermes.
  5. Vervolgens kan je de door jou gebruikte houtrotvuller vrijwel altijd schuren en overschilderen. Vanaf wanneer dit kan hangt natuurlijk van je product af.

Houtrot repareren met epoxy

Een epoxy is blijvend flexibel. Hierdoor is het perfect geschikt voor het repareren van hout met veel werking. Het kan prima gebruikt worden om grote gaten in hout op te vullen. Hiernaast is het goed te schuren en prima overschilderbaar.

Toepassen epoxy

Laten we als eerst eens kijken wat een epoxy precies is. Het bestaat uit 2-componenten. Deze componenten harden uit op basis van een chemische reactie. Deze chemische reactie heeft het voordeel dat het altijd uithard, ongeachte de hoeveelheid zuurstof of vocht waarmee het in aanraking komt. Prima geschikt dus voor diepte gaten. Maar let op! Het uithardingsproces begint al in de tuit. Enige snelheid is vereist voor een houtrot reparatie met epoxy.  Deze 2 compontenten moeten 1:1 gemengd worden. Dit moet nauwkeurig gebeuren! Hierom wordt een epoxy vaak geleverd met een speciale mengtuit. In deze mengtuit worden de componenten perfect gemixt. Het kan zijn dat het ene component iets eerder uit de koker komt dan het andere. Hierom wordt aangeraden om de eerste 10cm die je verspuit weg te gooien. De mengverhoudingen kunnen nog uit verhouding zijn.

Ben je opzoek naar een kant en klare koker die je in een kitspuit kan plaatsen? Dan zoek je de Zwaluw Repox 2-component. De componenten worden in de bijgeleverde repox mengtuit gemixt. Maar er is ook een iet-wat goedkopere variant die je zelf mag mixen. Dit is de Zwaluw Houtreparatiemassa. Deze componenten komen in 2 handige blikken die je zelf kan mixen met een plamuurmes

Houtrot repareren met polyesterhars 

Een polyesterhars is een houtrotvuller die steenhard is na uitharding. Perfect dus voor een houtrot reparatie, maar niet ideaal voor hout dat veel werking heeft. In de praktijk wordt het ook veel gebruikt voor (natuur)steen, metaal en beton. Doordat het zo hard wordt is het wat lastiger te schuren. Je kan het goed schaven of er eventueel in boren.  

Toepassen polyesterhars

Net zoals een epoxy hard een polyesterhars uit opbasis van een chemische reactie. Maar vergis je niet! Het is wel degelijk een ander product. Één van deze componenten is namelijk een verharder. Deeze houtrotvuller hoeft ook niet 1:1 vermengd te worden. Er is natuurlijk ideale verhouding, maar je kan er altijd wat meer verharder bij doen. We raden je wel aan hier voorzichtig mee te zijn. Te veel verharder kan ervoor zorgen dat het zo snel uithard dat er scheurtjes ontstaan.

De beste polyesterhars om hout te herstellen is de Woodfill van Woodcapp. Hoewel deze in de perfecte verhouding basis en verharder komt, kan je de woodfill verharder ook los bijbestellen. Voor de woodfill heb je een apart dosseer apparaat nodig. Hiermee krijg je perfecte verhouding! Wil je een snel uithardende variant die in een standaard kitspuit past? Dan zoek je de Woodfill Express.