• Voor 23:59 uur besteld morgen in huis
 • Gratis bezorging vanaf 30,-
 • Grootste assortiment uit voorraad leverbaar
 • PostNL afhaalpunt kies zelf wanneer je afhaalt

Houtlijm kopen? | Nummer 1 in lijm! | Kitcentrum.nl

Wat is houtlijm?

Houtlijm is speciaal ontwikkelt om hout en houtmaterialen te verlijmen. Het is een gebruiksklare en vloeibare lijm voor binnen- en buitengebruik. We praten hier over de houtlijm op basis van PVAc. De meeste herkennen het aan de witte kleur zoals je het vroeg op school zag. De hechting ontstaat doordat vocht in de lijm via de houtvezels verdampt. Hierdoor ontstaat een sterke houtlijm verbinding!  Wij hebben houtlijmen op voorraad. Voor 23.59 besteld? Morgen in huis, we beloven dat we ons best daarvoor doen!Houtlijm kopen? | Nummer 1 in lijm! | Kitcentrum.nl

Houtlijm is speciaal voor het verlijmen van passende houtdelen. Op deze pagina lees je over:

 • Wat watervaste houtlijm is
 • Hoe je houtlijm aanbrengt
 • Onze PVAc houtlijmen
 • De klem- een droogtijd van houtlijm
 • Houtlijm verwijderen

Hoe watervast is houtlijm?

Vaak zie je op de lijmverpakking D1, D2, D3 of D4 staan. Dit geeft aan welke waterbelasting de lijm verdragen kan. Dit zegt dus niets over de open- en droogtijd of de kwaliteit van de lijm. 

D1 betekent dat de houtlijm bedoeld is voor binnentoepassingen. Het vochtpercentage in het hout mag niet hoger worden dan 15% en de lijm laat snel los bij vochtigheid. In een droge omgeving is het niet los te krijgen. Prima te gebruiken voor bijvoorbeeld meubels.

D2 houtlijm is uitsluitend voor binnengebruik, maar kan beter tegen vocht dan een D1. Het wordt toegepast in vochtige omgevingen waar voldoende ventilatie is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de keuken of badkamermeubels, maar is net als de D1 perfect voor woonkamer meubels te gebruiken.

D3 is een watervaste houtlijm voor buiten en binnen Erg geschikt voor een vochtige omgeving, maar niet bestand tegen constant contact met water. Toepasbaar in bijvoorbeeld badkamers en voor buitenmeubels onder een afdak.

D4 is een geschikte houtlijm voor buiten en een constante waterbelasting. Geschikt voor bijvoorbeeld buitenmeubels die in de (eventuele) regen staan of houten boten.

PVAc houtlijm aanbrengen

Zorg ervoor dat het hout stofvrij is. Stof kan de hechting in de wegstaan doordat er een laagje ontstaat tussen de lijm en het hout. Hiernaast is het belangrijk dat de restvocht in het hout niet te hoog is. Zoals eerder verteld trekt de vocht uit de lijm in het hout. Maar dit proces kan niet plaats vinden als er teveel vocht in het hout zit. Het vochtpercentage verschilt per lijm. Meer informatie hierover vind je in het technische datablad van iedere lijm. Maar ook de open en droogtijd zijn belangrijk. De opentijd van lijm is de maximale tijd die mag zitten tussen het aanbrengen van de lijm op het hout en het tegen elkaar drukken van het hout. De droogtijd verteld je hoelang het duurt voordat de lijm volledig is uitgehard. Als laatst werkt een houtlijm het best bij een volledige passing. Dit wil zeggen dat de twee verbindingen exact op elkaar vallen. Bij eventuele kieren en spleten verliest de lijm kracht. Als je geen volledige passing hebt raden we aan om bruislijm te gebruiken. Dit heeft een vullend vermogen.

Onze  PVAc houtlijmen

Verschillende klussen vragen dus om verschillende houtlijm. Hierom hebben we een breed assortiment aan sterke houtlijm in verschillende verpakkingsgrootte. 

De eerste is de Frencken Nova Col D2. Deze is geschikt voor het verlijmen van zwaar belaste constructieverbindingen en onder andere zachte,- harde- en exotische houtsoorten, maar ook voor fineer- en hardkunststof. Belangrijk dat één van de ondergronden poreus (zuigend) is. Breng de lijm aan beide kanten aan als beide ondergronden zuigend zijn. Hierdoor kan de vocht van de houtlijm in de ondergrond trekken. 

Onze Frencken Nova Col D2 lijmen:

De tweede is de Frencken Houtlijm Novacol D3 flacon. Deze is net als de Nova Cola D2 geschikt voor het verlijmen van zwaar belaste constructieverbindingen en onderandere zachte,- harde- en exotische houtsoorten en fineer- en hardkunststof. Belangrijk dat 1 van de ondergronden poreus (zuigend) is. Breng de lijm aan beide kanten aan als beide ondergronden zuigend zijn. Hierdoor kan de vocht van de houtlijm in de ondergrond trekken. Deze houtlijm is per eenheid op kitcentrum.nl te bestellen. 

Onze Frencken Houtlijm NovacolD3 flacon:

De derde lijm is de Frencken Novacol D4 1K. Deze is net als de D2 en D3 geschikt voor het verlijmen zwaar belaste constructie verbindingen. Deze watervaste houtlijm kan toegepast worden op dezelfde materialen. Ook bij deze lijm moet in iedergeval 1 van de ondergronden poreus zijn. Als beide ondergronden poreus zijn moet de lijm op beide kanten aangebracht worden.

Onze Frencken Novacol D41k lijmen:

Voor de emmers raden we aan gebruik te maken van een lijmkam.

De klem- en droogtijd van houtlijm

De droog- en klemtijd zijn belangrijk om te weten. Deze houtlijm heeft namelijk enige tijd ondersteuning nodig. Hiernaa heeft het ook nog tijd nodig om volledige uit te harden. 

De klemtijd

Net als bij de droogtijd van houtlijm gaan we krijken naar de klemtijd voor D2, D3 en D4 houtlijm per ondergrond. Dit is een schatting. Zoals eerder besproken hebben restvocht en buitentemperatuur hier invloed op. Hoe hoger de temperatuur, hoe korter de klemtijd.

D2 heeft de volgende klemtijden:

 • Massief hout: 30 minuten
 • Fineer op spaanplaat, multiplex en MDF: 10 minuten
 • HPL op spaanplaat, multiplex en MDF: 20 minuten

D3 heeft de volgende klemtijden:

 • Massief hout: 20 minuten
 • Fineer op spaanplaat, multiplex en MDF: 10 minuten
 • HPL op spaanplaat, multiplex en MDF: 20 minuten

D4 heeft de volgende klemtijden:

 • Lamineren: 45 minuten
 • Montageverbindingen: 15 minuten

Houtlijm verwijderen

Na volledige uitharding zitten de houten delen muurvast. Super! Maar stel nou dat je het wil verwijderen. Dat is helaas lastig. Het kan alleen maar mechanisch verwijderd worden. Dit betekent dat je twee delen geforceerd uit elkaar moet trekken. We raden aan dit voorzichtig te doen en gebruik te maken van een schroevendraaier, plamuurmes of olfa afbreekmes

Wist je dat PU lijmenen heel goed op hout hechten? Ben je opzoek naar PU lijmen? Deze hebben wij ook en bijna allemaal vanuit voorraad leverbaar!

Sterke houtlijm kopen doe je bij kitcentrum.nl