
10,50
Professioneel constructies lijmen of een vogelhuisje maken? We hebben de beste en professionele houtlijm voor je geselecteerd. Je vind hier alle informatie over:
Houtlijm is speciaal ontwikkelt om hout en houtmaterialen te verlijmen. Het is een gebruiksklare en vloeibare lijm voor binnen- en buitengebruik. We praten hier over de houtlijm op basis van PVAc. De meeste herkennen het aan de witte kleur zoals je het vroeg op school zag. De hechting ontstaat doordat vocht in de lijm via de houtvezels verdampt. Hierdoor ontstaat een sterke houtlijm verbinding.
Witte houtlijm aanbrengen
Zorg ervoor dat het hout stofvrij is. Stof kan de hechting verslechteren doordat er een laagje ontstaat tussen de lijm en het hout. Hiernaast is het belangrijk dat de restvocht in het hout niet te hoog is. Zoals eerder verteld trekt de vocht uit de lijm in het hout. Maar dit proces kan niet plaats vinden als er teveel vocht in het hout zit. Maar ook de open en droogtijd zijn belangrijk. De opentijd van lijm is de maximale tijd die mag zitten tussen het aanbrengen van de lijm op het hout en het tegen elkaar drukken van het hout. De droogtijd verteld je hoelang het duurt voordat de lijm volledig is uitgehard. Als laatst werkt een houtlijm het best bij een volledige passing. Dit wil zeggen dat de twee verbindingen exact op elkaar vallen. Bij eventuele kieren en spleten verliest de lijm kracht. Als je geen volledige passing hebt raden we aan om bruislijm te gebruiken. Bruislijm heeft een vullend vermogen.
Wanneer kies je voor een witte houtlijm?
Als er niet te veel vocht in het hout zit.
Onder een constructielijm verstaan wij een lijm die geschikt, maar niet uitsluitend voor hout bedoelt is. Deze lijm wordt dus gebruikt voor het verlijmen van hout op andere ondergronden zoals: staal, rubber, diverse kunststoffen, steen soorten enzovoort. Verschillend per product natuurlijk…
Deze lijm is vaak op basis van polyurethaan en in dit geval ook bruislijmen. Let op! We hebben veel soorten PU-lijmen, maar dit zijn niet altijd bruislijmen. We hebben in deze categorie de PU-lijmen die vaak voor hout gebruikt worden. Ben je opzoek naar meer soorten? Kijk dan eens in de categorie: PU-lijmen.
Constructielijm aanbrengen
Ook bij het aanbrengen van een constructielijm moet de ondergrond vuil- en stofvrij zijn. Maar de uitharding werkt anders dan bij een PVAc houtlijm. Een PU-lijm hard namelijk sneller uit als het in contact komt met water. Dit kan een reden zijn om voor deze lijm soort te kiezen. Maar enige voorzichtigheid is belangrijk. Een hogere luchtvochtigheid en/of temperatuur kan de open tijd van de constructielijm beïnvloeden. PU lijm is bovendien lastig van je handen te verwijderen. We raden aan handschoenen te gebruiken. Natte lijmresten kan je direct verwijderen met verdunning.
Wanneer kies je voor een PU-lijm (constructielijm)?
Als er (relatief) veel vocht in het hout zit.
Vaak zie je op de lijmverpakking D1, D2, D3 of D4 staan. Dit geeft aan welke waterbelasting de lijm verdragen kan. Dit zegt dus niets over de open- , droogtijd of de kwaliteit van de lijm.
D1 betekent dat de houtlijm bedoeld is voor binnen toepassingen. Het vochtpercentage in het hout mag niet hoger worden dan 15% en de lijm laat snel los bij vochtigheid. In een droge omgeving is het niet los te krijgen. Prima te gebruiken voor bijvoorbeeld meubels.
D2 houtlijm is uitsluitend voor binnen gebruik, maar kan beter tegen vocht dan een D1. Het wordt toegepast in vochtige omgevingen waar voldoende ventilatie is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de keuken of badkamermeubels, maar is net als de D1 perfect voor woonkamer meubels te gebruiken.
D3 is een watervaste houtlijm voor buiten en binnen. Erg geschikt voor een vochtige omgeving, maar niet bestand tegen constant contact met water. Toepasbaar in bijvoorbeeld badkamers en voor buitenmeubels onder een afdak.
D4 is een geschikte houtlijm voor buiten en een constante waterbelasting. Geschikt voor bijvoorbeeld buitenmeubels die in de (eventuele) regen staan of houten boten.
Na volledige uitharding zitten de houten delen muurvast. Super! Maar stel nou dat je het wil verwijderen. Dat is helaas lastig. Het kan alleen maar mechanisch verwijderd worden. Dit betekent dat je twee delen geforceerd uit elkaar moet trekken. We raden aan dit voorzichtig te doen en gebruik te maken van een schroevendraaier, plamuurmes of olfa afbreek mes.